АКТУЕЛНОРЕГИЈА БИРАЧСРПСКА И СРБИЈА

Радници са Балкана тражени у Европи – из БиХ прошле године отишло 170.000 људи

Радници са Балкана тражени у Европи – из БиХ прошле године отишло 170.000 људи

Prakticna nastava na strugu 1

 

Недостатак радне снаге који све више мучи поједине европске земље и већ полако, али сигурно прераста у хронични проблем, од Њемачке и Швајцарске до Хрватске и Словеније, сигурно ће се негативно одразити и на БиХ, те нови велики одлив домаће квалификоване радне снаге у иностранство, пише Глас Српске.

Истакли су ово саговорници Гласа Српске коментаришући посљедње вапаје власти појединих европских земаља због недостатка радне снаге у кључним секторима, а што, како је упозорено из ових држава, може поткопати њихов економски опоравак од пандемије вируса корона.

Њемачка је саопштила да јој недостаје чак 400.000 радника из иностранства на годишњем нивоу, а да би испунили тај циљ, коалициони партнери у тој земљи договорили су се о новом бодовном систему за стручњаке из земаља изван ЕУ и подизању националне минималне плате на 12 евра по сату, што би рад у Њемачкој учинило још привлачнијим. И Швајцарска је одлучила да отвори своје тржиште рада. Слична ситуација је и у Хрватској и Словенији.

euro
Драги наши, код нас можете изнајмити аутобусе за ванлинијски превоз капацитета од 19 до 57 мјеста…Путујте удобно и сигурно на све дестинације…Ваше је само да кажете вријеме поласка и дестинацију, све остало је наша брига…Ваш ЕП оил!

Предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић убијеђен је да ће се све то сигурно негативно одразити и на наше тржиште рада, те довести до новог таласа одласка радне снаге из БиХ у иностранство, али да је питање у којој мјери, јер су и ови простори већ поприлично опустошени

–  Бојим се да ће и ово што је остало радника бити тешко задржати, па чак и у оним секторима у којима су солидне плате. У Бањалуци, примјера ради, већ недостаје око десет одсто неопходне радне снаге. Дошли смо у ситуацију да данас мало који послодавац нема отворено неко радно мјесто,  а не успијева га попунити, јер се нико не јавља –  каже Тривић.  

С њим је начелно сагласан и професор са Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац, наводећи да ће до новог егзодуса радне снаге доћи због све либералније политике запошљавања у појединим европским земљама.

– У посљедњих неколико година могли смо се увјерити како све више европских земља доноси ад хок одлуке, те да се укидају многобројна ограничења за запошљавање. Вјерујем да ће за неких пет година европско тржиште рада бити готово потпуно либерализовано – истакао је Радивојац.

271997159 3048206498734804 8740769659675697432 n 1
PREPOLOVILI SMO CIJENE ➡️ 17.01-23.01 ‼️?
➡️ ❌ SVE U POLA CIJENE ❌ posjetite nas ili naručite online ✅
Čekamo vas ‼️?

Како је појаснио, људи и радници са балканских простора постали су дио излазних стратегија за земље попут Њемачке, Швајцарске или Хрватске.

– Ми смо културолошки блиски с њима, а имамо и образовни систем који им очигледно одговара, баш као и менталитет наших људи који се лако уклапају у друштво и лако уче. Наравно, и вриједни смо. Оно што је проблем јесте да ми више немамо толики биолошки потенцијал да бисмо могли задовољити њихове потребе за радном снагом, а у посљедње вријеме ни домаћег тржишта рада. Због тога ће се БиХ врло брзо суочити са великим недостатком квалификоване радне снаге, а што је већ примјетно у појединим секторима – поручио је Радивојац.  

Да би се колико-толико зауставио овај негативни тренд, Радивојац наглашава како је прије свега неопходно радити на побољшању животног стандарда, а што само по себи не подразумијева само висину плате, већ и стамбено питање, доступност инфраструктуре и образовање. 

Трбухом за крухом

Прошла година била је рекордна по одласку грађана из БиХ. Према званичним подацима Уније за одрживи повратак и интеграције, трбухом за крухом пут иностранства отишло је чак 170.000 људи из БиХ, што је дупло више него годину раније.

15170767 615075238663888 456689475306809039 n
Đak sport – Zvornik!

(Извор: Глас Српске)

ФОТО: Илустрација, архив