АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

Zvorničanka završila master studije sa prosjekom 10 – Gorica Kurtuma jedina u BiH uradila istraživanje o uticaju pandemije Kovidа 19 na mentalno zdravlje edukacijsko-rehabilitacijskih radnika

Zvorničanka završila master studije sa prosjekom 10 – Gorica Kurtuma jedina u BiH uradila istraživanje o uticaju pandemije Kovidа 19 na mentalno zdravlje edukacijsko-rehabilitacijskih radnika

IMG 3d6f88d2c5c9e398c2f30109de21e508 V

 

Zvorničanka Gorica Kurtuma jedna je u nizu uspješnih mladih ljudi iz ovog grada koji svoju punu afirmaciju doživaljavaju tokom akademskog obrazovanja i kroz naučno-istraživački rad. Naime, nakon završenih osnovnih studija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Univerziteta u Tuzli, ona je na istom upisala master studije i završila ih sa ocjenom 10.

Ono što je posebno značajno je da je njen magistarski rad obradio temu o kojoj još niko u BiH nije pisao, a utiče na život svih nas, Kovid 19.

 – Tema mog rada je bila „Uticaj pandemije Kovid 19 na edukacijsko-rehabilitacijske stručnjake i prosvjetne radnike“. To je prvi rad koji se bavi mentalnim zdravljem ovih stručnjaka za vrijeme pandemije. Naučnici su se bavili istraživanjem o uticaju i načinima rada nastavnika ili profesora tokom pandemije, ali nije bilo inicijative da se isto uradi i u specijalnim odjeljenjima, internatima, rehabilitacijskim centrima ili u školama u kojima su djeca sa invaliditetom. Cilj je bio da istražimo nivoe stresa, anksioznosti i depresije kod stručnjaka u edukacijsko-rehabilitacijskom sistemu odgoja i obrazovanja. Ono što je važno istaći jeste da postoje strategije za vanredne okolnosti u drugim obrazovnim sistemima, ali u ovom ne, odnosno strategije u edukacijsko-rehabilitacijskom sistemu postoje, ali one nisu razrađene za specifične okolnosti poput pandemije što je uticalo na kvalitet rada, pružanja usluga i organizaciju tretmana sa ovom djecom – kaže Kurtuma.

IMG c2c096151d07155540201d56925bc327 V

Ona je dodala da će njen rad biti značajan u periodu pred nama, jer je dao i novine u radu u smislu podloge za stvaranje strategija za rad sa djecom s invaliditetom u budućnosti te će se moći iskoristiti kao vid podrške u ovom dijelu obrazovnog sistema.

Gorica trenutno obavlja stručno usavršavanje u Beogradu u jednom privatnom rehabilitacionom centru gdje je dobila priliku da praktično demonstrira svoja znanja i vještine. Ona je gimnaziju završila u SŠC „Petar Kočić“ u Zvorniku. U svom gradu je, kaže, tražila priliku da radi odmah po završetku osnovnih studija.

 – Pisala sam na dvije adrese, u dvije ustanove, sa željom da krenem sa praksom u svom gradu, ali ni do danas nisam dobila odgovor. Kasnije sam dobila priliku u Beogradu tako da sada radim ovdje i polako se privikavam na život u velikom gradu – navodi Kurtuma.

Kako nam je rekla, ona planira da nastavi sa naučno-istraživačkim radom.

 – Zaista želim da održim paralelu između teorije i prakse, odnosno da nastavim sa radom sa djecom, ali i da nastavim sa istraživačkim projektima. Cilj mi je da se dodatno edukujem i usavršavam kako bih postala prepoznatljiva u svojoj struci i kako bih djeci pružila punu pažnju i ljubav u kombinaciji sa znanjem u domenu defektološkog rada – zaključila je Kurtuma.

euro 2
Ваш Еуро петрол оил!

(InfoBirač)