АКТУЕЛНОСРЕБРЕНИЦА

Obilježeno 29 godina od stradanja Srba u Skelanima

Obilježeno 29 godina od stradanja Srba u Skelanima

20220116151950 700456

 

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos za 305 nastradalih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih je 69 ubijeno na današnji dan 1993. godine.

Od 305 ubijenih Srba iz Skelana i okolnih sela u posljednjem ratu više od polovine su bili civili, žene, djece i starci.

Parastosu u Skelanima prethodilo je polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća kod spomenika u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići, čiji su stanovnici takođe, ubijeni prije 29 godina.

Јake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko.

Namjera im je bila da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja – lupanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Na današnji dan 1993. godine ubijeno je 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena.

Ranjeno je 165 mještana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

Iz Skelana je danas poručeno – dok je Republike Srpske i njenih institucija, ovaj zločin neće biti zaboravljen, a srpski narod nikada neće prestati tražiti pravdu.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je da je srpski narod u Podrinju doživio strahovita stradanja u proteklom ratu.

– Јoš je žalosnije što su više od polovine stradalih bili civili, a svijet nikako to da shvati i da odbasci jednostranu sliku o ratu u BiH – rekao je Tomić.

On je izrazio očekivanje da će pravosuđe BiH napokon početi procesuirati počinioce masovnih zločina nad Srbima, jer je procentualno srpski narod više stradao u Podrinju od bošnjačkog imajući u vidu predratni broj stanovnika.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je da ubistva srpskih civila u Skelanima i okolnim selima pokazuje da su muslimanske snage imale jasnu genocidnu namjeru da unište sve što je srpsko.

InfoBirac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *