Након јунских штета од града: Малинари у Бирчу још увијек чекају на исплату одштете

Након јунских штета од града: Малинари у Бирчу још увијек чекају на исплату одштете

 

Произвођачи малине са сребреничке, братуначке и милићке општине прошле године су, иако је откупна цијена била веома добра, имали велике штете због града, а до данас није им исплаћена штета, каже предсједник Управног одбора регионалног Удружења „Виламет“ за Сребреницу, Братунац и Милиће Иван Стојановић.

Он је рекао да су произвођачи овог воћа 24. јуна прошле године погођени градом због чега су имали огромне губитке које је потврдила и братуначка општинска комисија која је обишла све произвођаче.

 – Тог дана није реаговала Противградна превентива Републике Српске јер је требало да лети хеликоптер Еуфора, због чега нису испаљене противградне ракете те су велике штете претрпјели малињаци у општинама Сребреница, Братунац и Милићи. Штета на малињацима је била од 30 до 50 одсто, а мјесец дана касније су добили обећање од премијера Републике Српске Радован Вишковића о исплати одштете, али до данас нико није реаговао. Нико нам није исплатио штету, а ми који плаћамо регистрацију пољопривредног газдинства и плаћамо противградну заштиту на дулумажу коју пријавимо питамо се због чега, ако од тог немамо ништа, никакву гаранцију да ће она дејствовати када је потребно – рекао је Стојановић.

ПРЕПОЛОВИЛИ СМО ЦИЈЕНЕ 10. – 16.01. СВЕ У ПОЛА ЦИЈЕНЕ посјетите нас или наручите онлине Акција се односи искључиво на пословне јединице у Бијељини и Зворнику.

Према његовим ријечима, разговарао је и са начелником општине Братунац Срђаном Ранкићем, општине која је имала највеће штете, и он је рекао да се из буџета ове општине издвајају средства за плате радницима противградне заштите, а да штету треба да сноси ресорно министарство или Еуфор због којег противградна заштита није могла да дејствује.

На крају, Стојановић је упутио апел свима да изнађу најбоље рјешење и помогну произвођачима малина из ових општина да санирају штете чиме би их охрабрили да проширују своје засаде и повећавају производњу јер су ови крајеви и малинари препознати као велики и квалитетни произвођачи.

(Извор: FB ESrebrenica)

Оставите одговор

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.