Компанија „Гросс“ добила продужетак концесије на територији Сребренице

Компанија „Гросс“ добила продужетак концесије на територији Сребренице

Изузетно добри резултати пословања, исплате концесије и потраживања као и улагања у модернизацију производње, константан раст плата омогућили су компанији „Гросс“ продужетак концесије на експлоатацији Рудника олова и цинка „Сасе“ до 2057. године.

Компанија је у новембру продужила концесију за истраживање, експлоатацију и прераду руде олова и цинка на лежиштима Сребреница, Сребреница 2, Казани и Витловац на још 20 година, или до новембра 2057. године.

Драги наши, код нас можете изнајмити аутобусе за ванлинијски превоз капацитета од 19 до 57 мјеста…Путујте удобно и сигурно на све дестинације…Ваше је само да кажете вријеме поласка и дестинацију, све остало је наша брига…Ваш ЕП оил!

„Продужетком концесионог периода створени су услови за планирање и реализацију дугорочних инвестиција којима се обезбјеђује континуитет производног процеса током трајања уговора о концесији“, наводи се из ове компаније.

Иако је и ова године пандемија вируса короне утицала негативно на пословање, уз примјену мјера заштите, те вакцинације смањио се утицај пандемије на пословање.

Компанија је и ове године задржала раднике, а дошло је и до повећања плата тако да је бруто плата у новембру износила 3.151,06 КМ за раднике јаме, или 500 КМ више од прошле године, док је 2.646,15 КМ укупном нивоу, или за 400 КМ више него 2020. године. За једанаест мјесеци исплаћено је више од 13 милиона марака на основну личних примања запослених.

Ваш Схоотер!

Производни план у Руднику „Сасе“ од 292.000 тона ровне руде за ову годину био је нижи него претходних рекордних година, али за пет одсто виши него лани. За једанаест мјесеци ове године планирана је производња од 267.155 тона, чиме је премашено за више од 6.000 тона од планираног, а до краја године очекује се већа производња од планиране.

„И ове године смо посебну пажњу посветили припреми нових откопних блокова што изискује велике материјалне трошкове, а краткорочно не доводи до производње руде, али без припреме нових откопних блокова нема континуиране производње руде“, кажу из компаније „Гросс“.

Током 2021. по основу јавних прихода у буџет Републике Српске уплаћено је више од 9,6 милиона КМ који се односе на порезе на доходак, доприноса на плату, пореза на добит и одбитку, имовину, концесионе накнаде и друге порезе.

Дјак Спорт Зворник😊НОВА КОЛЕКЦИЈА😊
🔊ЖЕНСКЕ ПУМА ПАТИКЕ
📲Комплетну понуду мозете погледати у насој пословници Карадјордјева 1 (преко пута Фонтане)

Ове године је у набавку опреме, изградњу и реконструкцију објеката уложено око 4,5 милиона КМ, што је за 850.000 марака више него у првих једанаест мјесеци лани, док су укупна улагања до сада премашила 55,5 милиона КМ.

У компанији је запослено 67 нових радника, али због пензионисања и престанка рада по другим основа ове године је мање радника него лани за 63. За 60 радника организовано је усавршавање и полагање стручних испита за прераду руде, наѕорнике, те преквалификацију радника из области експлоатације и прераде руде.

Посебна пажња се посвећује повећању безбједности на раду па је и ове године вршена континуирана обука радника. Крајем октобра за све раднике одржана је вишедневна обука из области прехоспиталног збрињавања траума (ПХТЛС), заустављања крварења и пружања прве помоћи и хитне медицинске помоћи у организацији Ресусцитационог савјета Републике Српске (РЕСС РС) и запослени Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

И ове године није изостала континуирана помоћ за становнике мјесне заједнице Сасе, али и институције и организације из Сребренице и Братунца које су подржане са више од 86.000 КМ, што је од укупно од оснивања компаније „Гросс“ око 1,5 милиона КМ.

(Извор: FB ESrebrenica)