ВЛАСЕНИЦА

Vlasenica: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa

Vlasenica: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa

10101010 632x420 1

Vlasenički medicinari su 14. novembar, Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa, obilježili na najljepši mogući način – preventivnim pregledima i savjetovanjem svojih sugrađana.

Na platou ispred Doma kulture, dva tima koja su činile radnice Doma zdravlja i učenice zdravstvene struke u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“, počele su svoju misiju.

zo zi

 – Dom zdravlja je uvijek u službi svojih građana, pa smo i ovaj veoma važan datum obilježili besplatnim mjerenjem visine šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i razgovorom o prevenciji ove bolesti.  Dijabetes meltus predstavlja hroničnu, nezaraznu bolest koja je, sa svojim komplikacijama,  jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Mi želimo da pokažemo da možemo da podignemo svijest građana i pacijenata kako bismo bili uspješni u borbi protiv ovog oboljenja i to provođenjem preventivnih mjera. Neke od tih  mjera su i fizička aktivnost, određene higijensko-dijetetske mjere i  zabrana konzumacije alkohola i duvana. Postoje i faktori na koje ne možemo uticati, a tu su genetski faktori, međutim, preventivnim djelovanjem možemo uticati na to da se bolest ne pojavi ili, ako se i pojavi, bude sa blažom kliničkom slikom – navela je Gordana Кrstić, v. d. direktora Doma zdravlja u Vlasenici.

viber image 2021 09 02 17 45 02 319

(Za infobirac.net: T. Golijanin)