Власеница: Обиљежен Међународни дан борбе против дијабетеса

Власеница: Обиљежен Међународни дан борбе против дијабетеса

Власенички медицинари су 14. новембар, Међународни дан борбе против дијабетеса, обиљежили на најљепши могући начин – превентивним прегледима и савјетовањем својих суграђана.

На платоу испред Дома културе, два тима која су чиниле раднице Дома здравља и ученице здравствене струке у Средњошколском центру „Милорад Влачић“, почеле су своју мисију.

 – Дом здравља је увијек у служби својих грађана, па смо и овај веома важан датум обиљежили бесплатним мјерењем висине шећера у крви и крвног притиска, као и разговором о превенцији ове болести.  Дијабетес мелтус представља хроничну, незаразну болест која је, са својим компликацијама,  један од водећих узрока смрти у свијету. Ми желимо да покажемо да можемо да подигнемо свијест грађана и пацијената како бисмо били успјешни у борби против овог обољења и то провођењем превентивних мјера. Неке од тих  мјера су и физичка активност, одређене хигијенско-дијететске мјере и  забрана конзумације алкохола и дувана. Постоје и фактори на које не можемо утицати, а ту су генетски фактори, међутим, превентивним дјеловањем можемо утицати на то да се болест не појави или, ако се и појави, буде са блажом клиничком сликом – навела је Гордана Крстић, в. д. директора Дома здравља у Власеници.

(За infobirac.net: Т. Голијанин)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.