ЗВОРНИК

SŠC „Petar Kočić“: Profesori posjetili „Spomen-područje Donja Gradina“

Unite Gallery Error:

Gallery with alias: gradina not found

SŠC „Petar Kočić“: Profesori posjetili „Spomen-područje Donja Gradina“

viber image 2021 11 13 17 37 48 933

 

U okviru izgradnje ličnog i nacionalnog identiteta i njegovanja kulture sjećanja u školskoj praksi, profesori zvorničkog SŠC „Petar Kočić“ posjetili su Javnu ustanovu „Spomen-područje Donja Gradina“ te se upoznali sa razmjerama genocida nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH.

Kako nam je saopštila direktorica škole Biljana Pisić, ova iskustva će im biti značajna kako bi ih prenijeli učenicima.

2 1

 – U nastavi iz nacionalne grupe predmeta su predviđeni časovi čija je tematika kultura sjećanja tako da će ova posjeta biti značajna za realizaciju pomenutih časova. Pored profesora istorije i srpskog jezika i književnosti „Spomen-područje Donja Gradina“ su posjetili i profesori drugih predmeta koji su izrazili želju da obiđu ovo stratište što je za svaku pohvalu – rekla je Pisić i dodala da se nada da će se i učenici, bez obzira na teritorijalnu udaljenost, više zainteresovati za posjetu Donjoj Gradini kako bi se kod mladih generacija njegovala kultura sjećanja na jedan od najtežih perioda iz naše novije istorije.

5

Profesori su poslije uvodnog predavanja kustosa iz „Spomen područja Donja Gradina“ obišli muzejsku postavku te ostatak kompleksa.

Kao poklon, škola je dobila desetak knjiga koje su dio izdavačke djelatnosti Spomen-područja te drugu literaturu vezanu za rad ove javne ustanove.

1 2

(infobirac.net)