СРЕБРЕНИЦА

ŠG „Drina“ iz Srebrenice ostvarilo 80 odsto plana sječe za ovu godinu

ŠG „Drina“ iz Srebrenice ostvarilo 80 odsto plana sječe za ovu godinu

247077709 2122029714611555 8961266905656457349 n

Šumsko gazdinstvo „Drina“ iz Srebrenice za devet mjeseci ove godine ostvarilo je 80 odsto ovogodišnjeg plana sječe, izvoza i isporuke drvnih sortimenata i ukoliko vremenski uslovi dozvole, do kraja godine, očekuje se izvršenje ovogodišnjeg poslovno-finansijskog plana od 95 do 100 odsto, rekao je direktor ovog gazdinstva Ognjen Cvijetić.

On je precizirao da je ovogodišnji plan eksploatacije 46.972 metra kubna drvnih sortimenata, a za devet mjeseci urađeno je 37.480 metara kubnih.

On kaže da je u ovoj godini gazdinstvo pozitivno posluje, izmiruje tekuće obaveze i dio ranijih obaveza, odnosno sanira gubitak iz prethodnih godina, koji je na kraju prošle godine iznosio ukupno 386.000 КM.

vidikovac

 – Uz blagovremeno izmirivanje tekućih obaveza prema radnicima, fondovima i dobavljačima, sanirali smo veći dio obaveza iz prethodnog perioda. Očekujemo da će manji dio ranijeg gubitka ostati da saniramo u narednoj godini – pojašnjava Cvijetić.

Ovogodišnji finansijski plan srebreničkog gazdinstva je 4.777.000 maraka i biće ostvaren u cijelosti, a Cvijetić naglašava da poskupljenje trupaca nije značajno uticalo na ostvarenje finansijskog plana ovog gazdinstva, jer je povećana cijena četinara, koji su u malom procentu zastupljeni u planu eksploatacije ovog gazdinstva.

zo zi

Cvijetić podsjeća da realizaciju plana eksploatacije prati i realizacija „Drininog“ plana uzgoja i zaštite šumskih kultura.

 – U okviru plana proste reprodukcije šuma, vlastitim radom i sredstvima, realizovali smo ovogodišnji plan pošumljavanja pet hektara površine četinarima i obavljamo pripreme za jesenje pošumljavanje 12 hektara površine u okviru realizacije plana proširene reprodukcije šuma, koju finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – pojašnjava Cvijetić.

Plate za 104 zaposlena radnika u „Drini“ su redovne i riješen je problem dvomjesečnog kašnjenja i zaostatka kao i višemjesečni zaostatak neisplaćenih zakonskih  doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje radnika.

Na kraju Cvijetić je izrazio uvjerenje da će radom i odnosom prema obevezama, kakvi su sada u gazdinstvu, iduće godine biti potpuno sanirani gubici iz prethodnih godina i „Drina“ profitabilno poslovati sa ostatkom dohotka.

viber image 2021 10 19 20 22 33 660

(Izvor: FB Esrebrenica)