ЗВОРНИК

Aktivisti koji se bore protiv nelegalnog šljunkarenja i devastacije obale i priobalja Drine, danas sa građanima Zvornika

Aktivisti koji se bore protiv nelegalnog šljunkarenja i devastacije obale i priobalja Drine, danas sa građanima Zvornika

2021 IX 22 Zvornik 150x80 ss 0

 

Neformalna grupa građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“, danas je, u Zvorniku, informisala građane ovog grada o posljedicama nelegalne eksploatacije šljunka u slivu rijeke Drine, o mapama legalnih eksploatacija, koje treba da posluže za detektovanje šta je na terenu legalno, a šta ne i pozvala građane da im se pridruže u borbi protiv nelegalne eksploatacije šljunka, devastacije korita i priobalja Drine i korupcije u pozadini ovog dugogodišnjeg problema, koje nadležne institucije ne rješavaju.

beoprom 2

Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

 – Sve mimo ovih lokacija koje predstavljamo ne mapi je nelegalno i pozivamo građane da prijave sve lokacije na kojima imaju sumnju da se nelegalno ili nekontrolisano eksploatiše šljunak ili neki drugi mineral. Na bilbordima i lecima smo naveli kontakte nadležnih, ali i stavili mejl adresu preko koje građani mogu nama prijaviti sve, a onda ćemo mi dalje prijaviti nadležnima – istakao je Dušan Aćimović, ispred neformalne grupa građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“, koja je danas u Zvorniku na uličnoj akciji upoznala građane ovog grada sa mapama legalnih eksploatacija šljunka u slivu rijeke Drine.

Bilbord bridge

Tokom ulične akcije, na postavljenom info-štandu građanima su dijelili univerzalini letak o mapi legalnih lokacija za eksploataciju šljunka u slivu rijeke Drine i rijeke Bosne, a građani su putem izloženih mini poster mapa sa označenim lokacijama informisani o legalnim mjestima za eksploataciju šljunka. Na uličnoj akciji izložene su i fotografije devastacija korita i zemljišta uz rijeku Drinu i rijeku Bosnu zbog nelegalne eksploatacije šljunka.

viber image 2021 09 20 21 48 52 633

 – Postoje razne ‘mutne’ radnje u ovoj oblasti, a, nažalost, država ne čini puno da se to spriječi. Vidjeli smo i izjavu ministra Borisa Pašalića koji je najavio oštru borbu sa šljunkarima i sada očekujemo da vidimo to i na terenu, da se nešto promijeni jerr kamioni nemilice odvoze šljunak i mi kao građani smo u bojazni zbog poplava. Isto tako, i država bi trebala da bude zabrinuta jer se zgrću milioni, a u budžet idu mrvice – istakao je Dušan Aćimović.

241657193 3174490806008995 4011721953064480807 n
Dragi naši, kod nas možete iznajmiti autobuse za vanlinijski prevoz kapaciteta od 19 do 57 mjesta…Putujte udobno i sigurno na sve destinacije…Vaše je samo da kažete vrijeme polaska i destinaciju, sve ostalo je naša briga…Vaš EP oil!

Zvornički aktivisti, okupljeni u inicijativi “Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka i devastiranje obale rijeke Drine na području Zvornika” pokrenuli su u maju ove godine kampanju protiv devastacije korita rijeke Drine na ovom području, kao i poljoprivrednog i drugog zemljišta.

U dosadašnjim aktivnostima podnosili su prijave sa sumnjama protiv ilegalnih šljunkara, kao i onih koji su beskrupulozno devastirali njeno korito, odlučni da stanu u kraj njihovom bahaćenju. Uporedo sa tim uspostavili su “patrole” i video i foto dokumentacijom namjeravaju da “razoružaju” nadležne za vršenje kontrole i nadzora nad vodotokom i natjeraju ih da napokon na pravi način krenu sa svojim poslom.

zo zi 1

Nakon što su javnosti predočili razmjere devastacija i svojevrsnog ekocida na području Tršića i Кozluka, sa sumnjama da je eksploatacijom šljunka devastiran krug bivšeg AD „Vodoprivreda“ Zvornik, obalno i poljoprivredno zemljište uz korito rijeke Drine na području te dvije mjesne zajednice, uslijedile su i konkretne prijave.

Podnesene su prijave Policijskoj upravi Zvornik i nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina, ali aktivisti u očekivanju konkretnih akcija ne miruju. Snimili su detaljno i područja Šepka, Čelopeka i Кarakaja, iz kojih su od tamošnjih stanovnika dobili prijave sa konkretnim lokacijama, čak i satelitske snimke eksploatacija. Njih će aktivisti uz obezbijeđenu pravnu i drugu podršku u svoj kampanji uz sačinjene video i foto snimke koristi za podnošenje novih prijava.

242740429 2964545850434203 5654732006800025235 n
Vaš Shooter!

 – Znali smo da je stanje na terenu više nego loše i da su devastacije ogromne, ali ipak nismo očekivali da je to u ovolikoj mjeri – riječi su člana neformalne grupe građana Dušana Aćimovića, čije domaćinstvo u Tršiću takođe trpi posljedice šljunkarenja na obližnjoj ilegalnoj šljunkari.

Pretovareni kamioni bez cerada prolaze neposredno, odnosno samo par metara od kuća stanovnika Tršića i uz prašinu nanose štetu zbog narušavanja i pucanja temelja kuće u kojoj žive sa porodicama, kao i na pomoćnim objektima. U cilju suzbijanja nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka grupa „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“ započela je aktivnosti u martu prošle godine, zatim druga „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ u januaru ove i treća neformalna grupa „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“ u maju iste godine.

vidikovac

Do sada su ove grupe podnijele ukupno 12 prijava nadležnima, od kojih dvije krivične prijave Okružnim javnim tužilaštvima u Bijeljini i Doboju, četiri Federalnoj vodnoj inspekciji i osam MUP-u, Policijskim upravama u Bijeljini i Doboju.

Grupe su podnijele prijave sa sumnjama u nelegalni i nekontrolisani iskop i to šest prijava Vodnoj inspekciji Inspektorata RS, te šest prijava JU “Vode Srpske”, tražeći postupanje ili kontrolni nadzor na naznačenim lokalitetima, a po uočenim sumnjama ili po prijavama građana sa terena.

viber image 2021 09 20 21 48 52 700

Po navedenim prijavama je Okružno javno tužilaštvo Doboj podiglo tri optužnice, koje su potvrđene od Osnovnog suda u Doboju. PU Doboj je podnijela izvještaj takođe za slučaj devastacije u Osječanima kod Doboja o počinjennom krivičnom djelu po prijavi Grupe.

viber image 2021 09 02 17 45 02 319

( Izvor: antikorupcija.info )