Krunić: Vaspitno-obrazovnim radom do bezbjednog učešća u saobraćaju

ZVORNIK

Krunić: Vaspitno-obrazovnim radom do bezbjednog učešća u saobraćaju

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić rekao je danas u Zvorniku da je u ovom gradu učenicima srednje škole saobraćajnog smjera i ostalim građanima prikazan uređaj za simuliranje prevrtanja vozila, gdje su upoznati šta znači sudarna brzina, šta znači kada čovjek nije vezan pojasom kada se dogodi saobraćajna nezgoda, kao i drugim dešavanjima u saobraćaju.

Krunić je rekao da je akcija u okviru obilježavanja Evropske nedjelje mobilnosti, ove godine pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ i dodao da su vaspitnom obukom u saobraćaju obuhvaćeni i učenici prvih i drugih razreda osnovnih škola gdje se pokušalo da se animirju i „uvuku“ u saobraćajni život, odnosno šta znači pješački prelaz, zebra, šta je semafor, simuliranje kretanja po saobraćajnom poligonu i drugim saobraćajnim aktuelnostima.

Vaš Shooter!

– Vaspitno-obrazovni rad sa mladima u oblasti poznavanja saobraćaja je neophodan, naročito sa tinejdžerskim uzrastom, jer je to generacija koja prva u strukturi uzrasta i stasavanja polaže vozački ispit, te samostlano ulazi u saobraćaj – rekao je Krunić.

Podsjećajući da Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske ove godine obilježava 10 godina postojanja i rada, Krunić je rekao da se naredne godine završava prvih 10 godina Strategije o bezbjednosti saobraćaja, a počinje praviti plan za novu strategiju o bezbjednosti saobraćaj za sljedećih 10 godina.

Krunić je naglasio da je prije 10 godina, kada je Agencija počela da radi, broj stradalih na putevima Republike Srpske bio, nažalost, 136, dok je prošla godina završena sa 101 poginulim licem. Izrazivši nadu da će ova godina biti završena ispod tog famoznog trocifrenog broja, Krunić je rekao da je zadatak Strategije da se broj poginulih obori ispod 50 odsto od navedenog broja.

On je rekao da se u tom pogledu ide prema željenom cilju, a to je smanjenje broja poginulih i naglasio da je prije 10 godina u Republici Srpskoj bilo registrovano oko 210.000 vozila, dok je sada registrovano više od 420. 000 vozila.

Generalni sektretar Auto-moto Saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da su aktivnosti u oblasti bezbjednosti saobraćaja malo pojačane u „Evroskoj sedmici mobilnosti“, pa se i ovdje u Zvorniku koristi prilika da se dopre do najmađih učesnika u saobraćaju, kao i svih ostalih, da se upoznaju sa opasnostima koje u saobraćaju vrebaju.

– Naročito je bitno pripremiti mlade ljude za samostalano učešće u saobraćaju, kako bi imali dobrog i tolerantnog vozača, ali i pješaka – rekao je Babić i dodao da je, s druge strane, neophodno obučavati mlade ljude šta znači pravilna upotreba automobila, kako koristiti alternativne načine prevoza, kako sauvati i ostaviti planetu što je moguće urednijom i zdravijom za buduća pokolenja.

Prema njegovim riječima, sve su to aktivnosti koje rade, ne samo ove, nego punih 20 godina kada su sami počeli, a sada imaju i Agenciju i lokalne saveze za bezbjednost sabraćaja, kao i druge učesnike koji se bave ovakvim aktvnostima, što daje i vidne rezultate.

Babić je, iznoseći statističke podatke, rekao da je u 1998. godini na putevima Republike Srpske u saobraćajnim nesrećama poginulo 280 lica, a u prošloj godini oko 110 lica i podsjetio da je 1998. godine u Republici Srpskoj bilo četiri puta manje vozila u odnosu na sadašnji period.

– Rezultati u bezbjednosti saobraćaja su uočljivi, ali i dalje treba uložiti mnogo i rada i truda da se smanji broj poginulih učesnika u saobraćajau – rekao je Babić.

infobirac.net