Osmaci: Održano polaganje lovačkog ispita za regiju Birač

OSMACI REGIJA BIRAČ

Osmaci: Održano polaganje lovačkog ispita za regiju Birač

 

U Osmacima je juče održano polaganje lovačkog ispita za lovačke pripravnike sa područja regije Birča. Sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić ristakao je tim povodom da je za svakog lovca najbitnije da vodi računa o svojoj i bezbjednosti drugih lovaca, da štiti divljač i da vodi računa o prirodi i ekologiji na području udruženja čiji je član.

Bazeni Bridge!

On je rekao da se polaganje lovačkog ispita održalo na tri nivoa.
 – Prvi nivo polagali su pripravnici koji su stekli pravo nakog stažiranja od godinu dana u svojim lovačkim udruženjima sa regije Birča, dok je bilo kandidata i iz Zvornika, Bijeljine i drugih regija koji ranije iz nekih ličnih ili drugih obaveza nisu mogli prisustvovati polaganju – istakao je Lazić.

Prema njegovim riječima, drugi novo polaganja ispita odnosio se na zakonodavni dio za one lovce koji su polagali lovački ispit izvan teritorije Republike Srpske, pa su morali da polažu zakonodavni dio kako je predviđeno zakonima Republike Srpske iz ove oblasti, dok se teći nivo odnosio na verifikaciju lovaca koji su kroz svoje školovanje ranije izučavali predmet lovstvo.

On je podsjetio da je na polaganje izašlo 90 kandidata, od kojih su 74 bili pripravnici, dok su ostali polagali drugi i treći nivo ispita. Lazić je rekao da, nažalost, sedam kandidata nije položilo ispit.

 – Svim kandidatima koji su na bazi svog znanja položili lovački ispit, Lovački savez Republike Srpske izdaće uvjerenja, čime će steći sva lovačka prava i obeveze – rekao je Lazić.

# Autobuska linija Zvornik-Ljubljana #
Polasci iz Zvornika u 8:00 h utorak, četvrtak i nedelja, a iz Ljubljane u 13:30 h ponedjeljak, srijeda i petak.

Lazić je poručio mladim lovcima da vode računa o bezbjednosti u lovištu, da poštuju i hrane divljač, da imaju korektan odnos prema prirodi, a da lov dolazi tek na kraju.

Lazić je rekao da Lovački savez Republike Srpske ima oko 23.000 članova raspoređenih u 10 regija, sa tendencijom porasta, očekujući da će do kraja godine Savez imati i do 25.000 lovaca. Među lovcima pripravnicima koji su polagali lovački ispit bio je i načelnik opštine Osmaci Radan Sarić.

(infobirac.net)