ЗВОРНИК

Obilježen Ivanjdan – krsna slava Hrama rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Zvorniku

Obilježen Ivanjdan – krsna slava Hrama rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Zvorniku

IMG 3733

 

U prisustvu velikog broja vjernika i zvanica danas je obilježena krsna slava Hrama Rođenja Svetog Jovana Krstitelja –  Ivanjdan, a kum slave bio je Jovica Spasojević.

IMG 3737

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom, koji je ovom prilikom čestitao slavu hrama i pohvalio njihov trud na obnovi i uređenju crkve. On je nakon liturgije osveštao novooslikanu ikonu Majke Božije – Trojeručice, koja će ostati u ovoj svetinji u novom tronu zajedno za kopijom pojasa Majke Božije sa Svete Gore (original se nalazi u manastiru Vatoped), a hram je dobio i česticu moštiju Svetog Sisoja velikog, zaštitnika djece.

IMG 3749

Obraćajući se vjernom narodu vladika Fotije je istakao zadovoljstvo što se okupio veliki broj vjernika u, kako je rekao, „staroj zvorničkoj crkvi, koja je danas, nakon obnove, kao nova i freskopisana svetogorskim ikonopisom“.

IMG 3742

 – Danas predokušamo pustinju jer proslavljamo sina pustinje Svetog Jovana Krstitelja. Život naš hrišćanski se sastoji od dobrih djela, ali ona nisu dovoljna jer bi bili slični pojedincima i organizacijama koja se bave dobrovoljnim radom, već naša dobra djela treba da izviru iz najvećeg dobrog djela, a to je vjera u Gospoda, Isusa Hrista koga je krstio Sveti Jovan Krstitelj – rekao je vladika Fotija.

viber image 2021 07 07 12 02 10 263

On je istakao da kroz svetu ckrvu njegovu, Hristovu, čujemo glas Svetog Jovana.

viber image 2021 07 07 12 01 47 623 1

 

 – Mi smo danas dolaskom u crkvu ostavili jednog starog čovjeka sa svim navikama ovozemaljskog svijeta, ali smo se izborili da dođemo u ovaj sveti hram. Dolazak u crkvu je ono što se tiče našeg spasenja i naše zajednica sa Bogom. Svaki naš dolazak u hram je novi susret sa Bogom kada treba da se zapitamo da li smo se u dubini srca pokajali, a imamo zašto. Imao sam priliku da vidim dio moštiju Svetog Jovana na Svetoj Gori i to je zaista nešto veličanstveno. Čitav život je živio u pustinji i to je zaista veliko čudo. Uspio je da preživi i da ga Bog sačuva kako bi propovijedao dolazak Isusa Hrista i molio za pokajanje svih ljudi. Zato i mi treba da budemo pokajnici, prvo mi sveštenici da stojimo iza riječi koje govorimo, jer kako govorimo tako treba i da tvorimo – istakao je vladika Fotije i dodao da je to put koji treba pokazati svim vjernicima jer put pokajanja je put za sve nas.

viber image 2021 07 07 12 02 19 724

Ovom prilikom, đakon Đorđe Grujić je rukopoložen u čin sveštenika.

viber image 2021 07 07 12 01 59 637

(infobirac.net)