Kultura sjećanja i izgradnja ličnog i nacionalnog identiteta u školskoj praksi

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Kultura sjećanja i izgradnja ličnog i nacionalnog identiteta u školskoj praksi

 

Nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske, koji su ranije boravili u posjeti Institutu „Jad Vašem“ u Izraelu, imali su proteklog vikenda seminar u Višegradu na temu „Izgradnja ličnog i nacionalnog identiteta i njegovanje kulture sjećanja u školskoj praksi“.

Jedna od učesnica seminara, Biljana Pisić, direktorica SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika, istakla je da se u narednom periodu planira da se tokom đačkih ekskurzija posjećuju i stratišta.

 – Imali smo veoma značajan seminar, ne samo za profesore srpskog jezika i istorije. Ovo je pokušaj očuvanja svega onoga što smo vidjeli u Izraelu, odnosno na koji način se oni odnose prema Jad Vašemu tako i mi treba da se odnosimo prema našim žrtvama. Ono što je planirano u narednom periodu za učenike osnovnih i srednjih škola, jeste da tokom ekskurzija budu obavezni odlasci na stratišta kako bi i nove generacija znale više o tome. Imali smo i odlična predavanja koja bi mogla služiti kao ugledni časovi iz srpskog jezika i istorije. Veoma je važno da se o ovim temama brine struka kako bi to prenijela i na mlađe generacije – rekla je Pisićeva.

Na seminaru je o staradnju Srba u NDH i njegovanju kulture sjećanja govorio prof. dr Draga Mastilović, dok je profesor Rade R. Lalović prezentovao rad „Izgradnja ličnog i nacionalnog identiteta i kultura sjećanja u školskoj praksi“. Nakon stručnog predavanja, organizovan je obilazak stratišta, odnosno spomen kompleksa u Starom Brodu, kod Višegrada, gdje je prota Dragan Vukotić, između ostalog, govorio i o značaju muzeja u ovom mjestu.

(infobirac.net)