ЗВОРНИК

Postalo je neizdrživo! U 21. vijeku Zvornik 9 sati bez struje – pozvati predstavnike „Elektroprivrede“ na odgovornost, formirati pravni tim za nadoknadu štete preduzetnicima i fizičkim licima

Postalo je neizdrživo! U 21. vijeku Zvornik 9 sati bez struje – pozvati predstavnike „Elektroprivrede“ na odgovornost, formirati pravni tim za nadoknadu štete preduzetnicima i fizičkim licima

elektro

 

U kakvom sumraku (bukvalno) žive stanovnici Zvornika zbog lošeg upravljanja „Elektro-Bijeljine“, odnosno „Elektroprivrede“ Republike Srpske. Da nam je neko pričao da ćemo će se u trećoj deceniji 21. vijeka (u miru, a ne u ratnim okolnostima) radovati dolasku struje niko nam ne bi vjerovao.

„Elektroprivreda“ Republike Srpske pompezno najavljuje izgradnju novih hidrocentrala, organizuje samite zagledane u budućnost, a ne može jednom gradu da obezbijedi uredno snabdijevanje strujom. Ne gledajte više u budućnost, riješite sadašnjost, odbezbijedite narodu da ima struju.

O tome da li se neko zaglavio u liftu noćas oko ponoći kada je nestalo struje, što nema vode u višespratnicama jer ne rade pumpe pa se ne može pružiti njega ljudima koji su bolesni, odnosno zavisni od tuđe njega više izgleda i ne vrijedi pisati.

Šta je rješenje?!

Rješenje je da predstavnici Gradske uprave u Zvorniku pozovu na sastanak predstavnike „Elektroprivrede“ RS („Elektro-Bijeljine“) i traže čvrste garancije da ćemo imati uredno snabdijevanje strujom.

Šta god da oni obećaju, tražiti od Gradske uprave da se obezbijedi besplatna pravna pomoć (advokat) koji će uputiti tužbe u ime pojedinaca, preduzetnika, preduzeća za svu štetu koju imamo zbog nestanaka električne energije. Po kom obrascu? Ako je pekar u periodu bez električne energije (za recimo četiri sata) imao u prethodnim danima promet od 150 KM, ugostitelj 300 KM, market 400 KM (cifre su proizvoljne) onda neka tuže „Elektroprivredu“ za taj iznos.

Ukoliko nije moguće obezbijediti ovakvu pravnu pomoć, svi preduzetnici, pravna lica i fizička lica koja imaju štete na aparatima u domaćinstvima treba da se udruže i za svaki nestanak struje traže poštenu nadoknadu štete po obrascima koje smo naveli. Ukoliko im za sedam dana uručite 500 tužbi i tako svaki put kada nestane struje vjerujem da će se drugačije odnositi prema nama, svojim kupcima koji uredno izmiruju svoje obaveze.

Drugi način je da se vrate nadležnosti „Elektrodistribuciji“ Zvornik, a ne da čekamo da se smiluju ekipe iz Bijeljine i dođu da poprave kvar. Kakvu su genijalnu reorganizaciju napravili. Najbolje je da sve ekipe budu u Trebinju pa da, kada se desi kvar u Novom Gradu građani čekaju da ekipe dođu sa juga Srpske. Pitamo se koliko će čekati stanovncii Han Pijeska kada im nestane struje dok dođu ekipe iz Bijeljine.

Inače, kako su nam potvrdili u „Elektro-Bijeljini“ električne energije nije bilo zbog prolaznog kvara, ekipe su na terenu i (zvali smo ih oko 8) struje treba da dođe, prema prvim procjenama, oko 9:30 časova. 

(infobirac.net)