Danas su Mladenci

ZANIMLJIVOSTI

Danas su Mladenci

 

Srpska pravoslavna crkva obilježava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.

Svi ovi mučenici bili su mladići, vojnici rimskog cara Likinija. Kad su nastali ponovni progoni hrišćana, četrdeset njih nije htjelo da se odrekne Hrista.

Naređeno je da se kamenuju, ali su se kamenice vraćale i pogađale one koji su ih bacali. Rimski vojvoda je od bijesa naredio da oni budu pogubljeni 320. godine.

euro

S obzirom na to da je riječ o mladićima, narod je taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici u domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici.

Koja je simbolika mladenčića i venaca 

Jedan od srpskih običaja na Mladence jeste i pravljenje kolača koji se zovu mladenčići i, prema običaju, treba da ih bude 40.

Mladenčići se prave od pšeničnog brašna, premazuju se medom i nude svim gostima. Simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.

Mladenci uvijek padaju uz Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna radi zdravlja i napretka djece mladih supružnika.

Tehnički pregled – vaš „Euro petrol oil“!

Takođe, vijenci koji se stavljaju na glave mladenaca na vjenčanje imaju veze sa vjerovanjem da su tri dana poslije pogubljenja na glave mučenika spustili vijenci.

Kako objašnjava SPC, vijenci imaju trostruku simboliku: vijenci carski – svaki je čovjek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući; vijenci mučenički – u braku treba podnositi žrtve, i vijenci besmrtne slave u Carstvu Hristovom. 

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu vjerni jedno drugom, kao što su sevastijski mladenci bili vjerni Hristu i da tu vjernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne smije da savlada. 

Praznik se smatra i početkom proljeća.

Tehnički pregled – vaš Euro petrol oil!

(Izvor: rts.rs)