Planinarsko društvo „Mladost“ iz Zvornika: Duže od četiri decenije uspješnog rada – poziv mladima za učlanjenje

ZVORNIK

Planinarsko društvo „Mladost“ iz Zvornika: Duže od četiri decenije uspješnog rada – poziv mladima za učlanjenje

 

Zvorničko Planinarsko društvo „Mladost“ od davne 1979. godine okuplja zaljubljenike u prirodu, zdrav život i planinarenje, a otvoreno je i za nove članove te poziva sve mlade ljude da im se pridruže u njihovim pohodima.

Društvo ima ozbiljan plan rada, organizuju i memorijalni pohod u čast nekadašnjeg člana, i jednog od osnivača društva, Milenka Nedića, a očekuju da ove godine Gradska uprava njima i PEU „Korak“ dodijeli prostorije škole u Liješnju čime bi nadomjestili nedostatak planinarskog doma.

U svojoj bogatoj istoriji „Mladost“ je, po riječima Borisava Tanackovića, predsjednika Skupštine društva, imalo nekoliko sekcija od biciklističke, skijaške, šahovske do planinarske.

 – Iza društva je uvijek stajao jak sponzor, odnosno Fabrike glinice „Birač“, a „Aumina“ nam i danas pomaže u organizaciji memorijala Milenku Nediću. Naš rad je počeo 1979. godine kada smo imali oko 120 članova, a danas je aktivno oko četrdesetak zaljubljenika u prirodu i planinarenje. Naši članovi su veoma aktivni, a najpoznatiji od njih je svakako Andrija Bogićević, koji je osvajao neke od najviših vrhova svijeta. Cilj nam je da sada učlanimo mlade ljude koji vole šetnju i boravak u prirodi – rekao je Tanacković.

Predsjednik PD „Mladost“ Janko Mikić kaže da je ovo društvo nekada bilo najbrojnije u BiH.

 – Tada samo imali oko 200 članova različitih uzrasta. To treba da znaju i mlađe generacije jer je planinarenje univerzalna sportska djelatnost kojom mogu da se bave svi, od najmlađih do najstarijih, odnosno svako prema svojim mogućnostima, od štenji livadama do savladavanja uspona – rekao je Mikić i dodao da nemaju planinarski dom te istakao da koriste šumarsku kući na Radakovoj vodi, do koje svakog mjeseca organizuju šetnju.

 – Nadamo se da će nam Gradska uprava pomoći i dodijeliti prostorije škole u Liješnju koja bi nam zamijenila planinarski dom. Te prostorije bismo koristili zajedno sa PEU „Korak“ – rekao je Mikić i dodao da imaju dobru saradnju sa drugim udruženjima istakavši da više udruženja znači i okupljanje više ljubitelja prirode te je kao primjer naveo Prijedor koji ima pet sličnih udruženja. 

Planinarsko društvo „Mladost“ svečano je obilježilo 40 godina postojanja i rada, a nadaju se da će jubilej od 50 godina dočekati sa velikim brojem članova i ljubitelja planinarenja.

(infobirac.net)