Institut za javno zdravstvo RS: Sa dobavljačem ugovorene aktivnosti oko nabavke, skladištenja i distribucije 400.000 ruskih vakcina

REGIJA BIRAČ REGION

Institut za javno zdravstvo RS: Sa dobavljačem ugovorene aktivnosti oko nabavke, skladištenja i distribucije 400.000 ruskih vakcina

 

Vlada Republike Srpske, na sjednici održanoj 21.1.2021. godine, donijela je zaključak kojim je, zadužila Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da u cilju povećanja obuhvata stanovništva Republike Srpske vakcinacijom protiv SARS-CoV-2 obezbijedi dodatne količine odobrenih vakcina za vakcinaciju 200.000 ljudi, za šta je potrebno 200.000 vakcina koje sadrže po dvije doze.

Dakle, za kompletnu imunizaciju, ukupno 400.000 doza vakcina.


Institut je proveo nabavku ruske vakcine Sputnjik V na osnovu dostavljene ponude od strane veleprometnika Кrajinagroup d.o.o. Navedeni veleprometnik, koji je bio zainteresovan za promet vakcinama iz Rusije, dostavio je pismo interesa Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nakon čega je veleprometnik potpisao ugovor sa proizvođačem vakcine i pripremljena je informativna ponuda za vakcinu.


Informativna ponuda dostavljena je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a Institut je na osnovu ponude i zaključaka Vlade i Štaba za vanredne situacije Republike Srpske pripremio pregovarački postupak, nakon čega je uslijedila dalja realizacija nabavke, a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Vaš Shooter!


U ugovoru je jasno definisano koje su obaveze dobavljača, a one se odnose na obavezu nabavke vakcine, skladištenje i distribuciju. Osim ovog, dobavljač ima obavezu kupovine vakcine od proizvođača, transport, osiguranje proizvoda i samog transporta, odgovarajuću pratnju kao i sve troškove uvoza, kontrole serije, skladištenja robe u režimu od -18°C koliko god to bude potrebno, transport proizvoda u navedenom režimu (jer je sama vakcina stabilna samo 2 sata na temperaturi višoj od preporučene) do svake zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Na ovaj način osigurali smo sigurnost kvaliteta vakcina, jer je veleprometnik ugovorom obavezan i odgovoran za obezbjeđenje svega što je potrebno za njenu nabavku, čuvanje i distribuciju po najvišim standardima koju propisuje proizvođač ove vrste vakcine.

U skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima uvoznik, odnosno distributer lijekova može biti jedino veleprometnik koji za to ima dozvolu, odnosno rješenje. Samim tim nijedna zdravstvena ustanova ili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ne može uvesti ili distribuisati vakcinu ili bilo koji drugi lijek.

Кada sve ovo uzmemo u obzir, jedini način uvoza i distribucije vakcine u Republiku Srpsku jeste preko veleprometnika. Sve cijene koje proizvođači nude bilo kojoj zemlji u svijetu odnose se na cijenu vakcine u zemlji proizvođača, odnosno bez bilo kojih dodatnih troškova.

Osim vakcina koje je obezbijedila Republika Srpska kroz nabavku ruske vakcine, nijedna druga vakcina bilo kojeg proizvođača, nije ušla u Bosnu i Hercegovinu. 

Napominjemo da su institucije Republike Srpske uložile ogromne napore da u globalnim uslovima otežanog dolaska do vakcine za građane Republike Srpske obezbijede vakcinu.

Bez obzira na sve pritiske i izizetno otežane uslove za donošenje odluka u ovim okolnostima ističemo da ćemo odgovorno i predano nastaviti da radimo sve kako bismo zaštitili zdravlje stanovništva Republike Srpske i sproveli plan vakcinacije protiv kovid 19.

(infobirac.net)

FOTO: Ilustracija, agencije