Јovanović: Bajdenova čestitka neuobičajena, nepristojna i uvredljiva

REGION

Јovanović: Bajdenova čestitka neuobičajena, nepristojna i uvredljiva

 

Bajdenova čestitka predsjedniku Aleksandru Vučiću je neuobičajena, nepristojna i uvredljiva, ocijenio je bivši šef diplomatije Savezne Republike Јugoslavije Živadin Јovanović.

Neuobičajena zato što se čestitke ne koriste za saopštavanje političkih stavova najdelikatnije prirode, dodaje Јovanović.


– Neprijstojna jer prijateljske zemlje i saveznici nikada ne drže lekcije jedna drugoj o zadacima. Kada se to, ipak, desi, onda je izraz hegemonije, a ne demokratije. Uvredljivo je što sve to Bajden čini javno ne shvatajući da time povređuju rane nanesene srpskom narodu 1999. godine i produbljuje nepovjerenje, umjesto da jača uzajamno poštovanje – smatra bivši šef diplomatije SRЈ.

To što Bajden traži da se Srbija pomiri sa otimanjem Kosova i Metohije i da ga prizna kao nezavisnu državu, ravno je zalaganju za bezakonje i haos u Evropi i svijetu, ističe Јovanović i dodaje da je riječ o stavu “da sila i prijetnje silom budu iznad svakog zakona“.

– To je opasno poigravanje silom u novom formatu globalnih odnosa – upozorava Јovanović.

Vaš Shooter!

Ove stare poruke novog američkog predsjednika upakovane su u podsjećanja na 140 godina diplomatskih odnosa prijateljstva i savezništva dvije zemlje u dva svjetska rata i na doprinos srpske dijaspore razvoju i napretku SAD, dodaje on.

– Frapantno nedostaje osjećanje da sve to više obavezuje Bajdena na ispravljanje grešaka njegovih prethodnika prema Srbiji i srpskom narodu, nego srpskog predsjednika Vučića koji se bori za poštovanje Povelje UN i osnovnih principa međunarodnih odnosa i legitimnih interesa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije – zaključio je Јovanović.

(Izvor: rtrs.tv)