„Pohod u Pjenovac“ – 7. februara – ove godine sa ograničenim brojem učesnika

VLASENICA

„Pohod u Pjenovac“ – 7. februara –  ove godine sa ograničenim brojem učesnika

 

Najmasovnija planinarska manifestacija u BiH „Pohod u Pjenovac“, koja svake godine okuplja od 800 do 1.000 planinara i rekreativaca u šetnji Javor planinom nadomak Vlasenice, ove godine biće realizovana u skromnom obimu zbog trenutne epidemiološke situacije – potvrđeno je u PED „ACER“ Vlasenica koje je organizator pohoda.

Predsjednik ACER-a Dragan Ilić kaže da će u organizaciji ovog društva u pohodu učestvovati 50 planinara.

 – Naravno, mnogo veće je interesovanje za Pjenovac, naročito iz planinarskih društava BiH i Srbije, ali ove godine ne smijemo pozvati goste zbog epidemiološke situacije. Takođe, nećemo organizovati propratne manifestacije, poput planinarske večeri, koja je posebno privlačila gostujuće planinare, a nemamo mogućnosti ni da pripremamo hranu za tako veliki broj planinara, kao prethodnih godina. E sad, mnogo planinara se javilo da bi u sopstvenoj organizaciji došli na pohod. Mi to ne možemo zabraniti jer je planina slobodna, a mi ćemo im dati logističku podršku na stazi, vodeći računa da se na stazi ne prave grupe veće od 50 učesnika – kaže Ilić.

Staza duga 16,5 km već je spremna da prihvati goste. Кako se do 7.januara očekuje „jugovina“ vjerovatno će se veći dio snježnog pokrivača „otopiti“, ali to neće umanjiti ljepotu staze.

 – Pjenovac je svake godine drugačiji, ali biće dijelova na kojima će ipak snijeg ostati. Staza je ove godine ista kao i prošle. Idemo od Pećine preko Debelog Brda i Igrišta do sela koja gravitiraju prema Pjenovcu – Potkozlovače i Mrkova. Obzirom da moramo napraviti rastojanja između grupa, polazak planinara na stazu ćemo rasporediti u periodu od 8:00 do 9:00 sati. Moram da napomenem da će, što se tiče naše organizacije, prednost prilikom prijave će imati planinari sa iskustvom, koji već godinama učestvuju u pohodu i koje ma kakve vremenske prilike neće omesti da učestvuju. Nećemo animirati ove godine učenike osnovnih i srednjih škola, koji su svake godine u velikom broju učestvovali jer su zbog pandemije zabranjeni i školski izleti – kaže Ilić.

 – Iskoristio bih priliku da obavijestim zainteresovane koji namjeravaju u organizaciji PED „ACER“ da šetaju planinom da se prijave u inboks na Fejsbuk stranici društva kao i oni koji žele u sopstvenoj organizacij da dođu – poručuje Ilić.

Prošle godine u „Pohodu u Pjenovac“ učestvovalo je oko 850 planinara i rekreativaca.

Ova planinarska manifestacija prvi put je organizovana 1972. godine i održava se prvog vikenda u februaru.

(Izvor: magic.ba)