АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Da li je po arheološkim nalazima Mali Zvornik u šestom vijeku bio naseljeniji nego danas

Da li je po arheološkim nalazima Mali Zvornik u šestom vijeku bio naseljeniji nego danas

Untitled 5
FOTO: Printskrin, RTS

 

Na Orlovinama kod Malog Zvornika u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, nastavljena su arheološka istraživanja na lokalitetu za koji se vjeruje da potiče iz šestog vijeka. Arheolozi su u završnoj fazi iskopavanja ranovizantijske crkve koja će potom biti konzervirana i dostupna turistima.

Arheološka istraživanja na Orlovinama započeta su još 2013. godine kada je ustanovljeno da je na tom lokalitetu smještena jedna od najvećih ranovizantijskih crkava na teritoriji Srbije, a samo nalazište mjeri se desetinama hektara. Višegodišnji rad arheologa potvrdio je i da se nakon rušenja crkve zbog požara, život na Orlovinama ponovo obnovio u ranosrednjovjekovnoj fazi.

15170767 615075238663888 456689475306809039 n 1
Đak sport – Zvornik!

 – Ova istraživanja crkve su na neki način obogatila saznanja i o tom periodu, naime osim tragova sahranjivanja iz vremena kada je crkva bila u funkciji, odnosno grobnica koje su pripadale ovoj crkvi iz šestog vijeka, došlo se i do otkrića nekih grobova koji pripadaju tom ranom srednjovjekovnom horizontu, i ti grobovi sada nama pokazuju nešto uže datovanje, koje se može pomjeriti i u deveti vijek – istakao je Dejan Radičević, docent na Odjeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu,

Za Orlovine se vjeruje da su u šestom vijeku bile grad veći od onog koji je Mali Zvornik danas. Pronađena crkva dugačka je 30 metara što je svrstava među veće na našem prostoru. I uprkos stradanjima koje je pretrpjela njeni zidovi su dobro očuvani, a u oltarskom dijelu pronađeni su i ostaci zidnog slikarstva.

beoprom

 – Većina arheološkog materijala je tipičan inventar za ovakav lokalitet, odnosno to su uglavnom dijelovi staklenih posuda, konkretno kandila koja su korišćena za osvjetljavanje prostora u crkvi, najsličnija da kažemo staklenim čašama, zatim imamo prozorsko staklo u fragmentima. Zanimljivo je da imamo i komade rimskog kamena, odnosno rimskih reljefa koji su sekundarno bili uzidani u crkvu, ono što nismo, eto, očekivali u crkvi, to su nalazi grnčarije koji nam pokazuju da nakon što je crkva bila srušena, neko lokalno stanovništvo se tu iz okruženja skupilo i našlo utočište u ruševina crkve – istakao je Dragan Ćirković, arheolog.

Nakon otkopavanja crkve u cjelini, započeće i konzervatorski rad. Ideja je da Orlovine postanu arehološki park, koji će postati dio turističke ponude Malog Zvornika i Podrinja.

310524885 491080913041112 2740472881506624842 n
Vaš Shooter – Zvornik!

(Izvor: RTS)