„Svetosavska nagrada“ stigla i u Zvornik: Draženka Lalović iz OŠ „Desanka Maksimović“ – ponosna učiteljica

ZVORNIK

„Svetosavska nagrada“ stigla i u Zvornik: Draženka Lalović iz OŠ „Desanka Maksimović“ – ponosna učiteljica

Među 40 nagrađenih prosvjetnih radnika koji su dobili „Svetosavsku nagradu“, najveće priznanje koje u ovoj oblasti dodjeljuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, našlo se i ime učiteljice Draženke Lalović.

Ova predana, vrijedna i kreativna, kako je kolege opisuju, učiteljica radi već 16 godina u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Čelopeku, gdje trenutno vodi odjeljenje prvaka.

O razlozima zbog kojih se bavi prosvjetnim zanimanjem, nagradi i novom pristupu nastavi razgovarali smo sa Draženkom, koju su za nagradu nominovale kolege.

 – Ljubav, igra i muzika su osnovni razlozi zašto volim ovaj posao, odnosno ljubav prema djeci i znanju, učenje uz igru i muziku jer su prvi učitelji jako važni. I ja se sa radošću sjećam svoje učiteljice i onoga što nas je naučila. Ono što me, možda, čini drugačijom jeste dinamičnost i energija za rad, a tu energiju crpim od učenika koji me svojim zalaganjem i znanjem nadahnjuju za nove uspjehe – kaže Lalovićeva i dodaje da se uloga učitelja, odnosno prosvjetnih radnika danas značajno promijenila.

 – Nekada je učitelj bio u centru pažnje, a danas je to učenik. Učitelj je zapravo samo karika u lancu, učenik-učitelj-roditelj. Učitelj na inovativan i kreativan način prenosi znanja kao timski igrač u maloj zajednici  – ističe Lalović i dodaje da su ove godine putem videa i fotografija zabilježili i sa roditeljima podijelili gotovo sve ono što su djeca radila i naučila na časovima.

Ona je istakla da joj je „Svetosavska nagrada“ pečat dosadašnjeg rada.

 – Svetosavska nagrada je dodatni motiv za rad jer Sveti Sava ima nemjerljiv značaj u prosvjeti. Nagradu doživaljavam kao krunu ili pečat za dosadašnji rad, ali i putokaz u daljem prosvjetnom radu – govori Lalovićeva koje se osvrnula i na nastavu u vrijeme pandemije virusa korona.

 – Današnji rad u nastavi i prije pojave virusa korona se značajno razlikuju, ali me oduševljava kako su su snašli i prosvjetni radnici i učenici, ali i roditelji. Malim prvacima su roditelji, bake, deke pričali o druženju, igri, dijeljenju užine, ali toga danas nema. Oni još nisu upoznali drugare iz druge grupe i ne znaju sa kime idu u razred. Zato smo napravili zajednički pano, dijelili fotografije, video zapise kako bi se prvačići međusobno upoznali – navodi Lalovićeva.

Direktorica škole Sanja Tanacković istakla je da je ponosna na Draženkin uspjeh.

 – Kao rukovodilac mogu puno toga reći o Draženki. Ona je kreativna, inovativna, vedra, bučna, marljiva, vesela, aktivna, vrijedna i od samog početka nominovanja bila sam ubijeđena da će ona biti jedna od dobitnica nagrada. U našoj školi ima dosta odličnih nastavnika, ali samo jedno može biti nominovano za nagradu iz razredne i predmetne nastve pa su kolege odlučile da to bude Draženka Lalović, a i ta činjenica govori sama za sebe – istakla je Tanackovićeva.

(infobirac.net)