Rast prodaje: „Tojota“ postala najveći svjetski proizvođač automobila

SVIJET

Rast prodaje: „Tojota“ postala najveći svjetski proizvođač automobila

 

Japanska „Tojota“ prodala je više vozila u svijetu od njemačkog „Folksvagena“ u 2020. godini i postala najveći svjetski proizvođač automobila prvi put u prethodnih pet godina uprkos pandemiji kovid 19, pokazuju danas objavljeni podaci.

„Tojota“, u čijem sastavu posluju i kopanije „Daihacu“ i „Hino“, objavila je da je njena globalna prodaja bila za 11,3 odsto manja nego u 2019. godini i da je iznosila 9,5 miliona vozila.

Japanska kompanija je u Kini povećala prodaju za 10,9 odsto na blizu 1,8 miliona automobila, ali je u SAD zabilježila pad za 11,3 odsto, odnosno prodala je 2,1 milion vozila.

„Tojota“ navodi da se prodaja na tržištu Sjeverne Amerike postepeno oporavlja od maja i da je od septembra bila na nivou iz prethodne godine ili veća, prenijela je agencija DPA. Japanska firma je prošle godine napravila 9,2 miliona vozila, što je za 14,1 odsto manje nego u 2019. godini.

„Folksvagen“ je saopštio ranije da je njegova globalna prodaja prošle godine oslabila za 15,2 odsto i da je kupcima isporučio 9,3 miliona automobila.

(Agencije)

FOTO: Ilustracija, agencije