СРЕБРЕНИЦА

CIK još bez odluke u vezi sa izborima u Srebrenici i Doboju

CIK još bez odluke u vezi sa izborima u Srebrenici i Doboju

Bez naslova 11

 

Centralna izborna komisija BiH ni dva mjeseca nakon održavanja izbora nije donijela odluku u vezi sa izborima u Srebrenici i Doboju, a u slučaju da i obustavi postupak u vezi sa ove dvije lokalne zajednice, na odluku o potvrđivanju rezultata čekaće se danima, jer tek tada počinju da teku rokovi u vezi sa žalbama i zahtjevima za ponovno brojanje glasova, pišu Nezavisne.

Zbog činjenice da još nisu potvrđeni rezultati, a da je od izbora prošlo dva mjeseca, Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv članova CIK BiH.

centar logo 1

– Nemamo nikakvih informacija, niti nas obavještavaju niti nas šta pitaju. To samo može u BiH. Vjerovatno ćemo u najskorije vrijeme, bez obzira na sve, ići sa krivičnim prijavama protiv članova CIK BiH, jer ovome što oni rade mora se stati na kraj. Svi mogući rokovi su prošli, a oni se ne izjašnjavaju – rekao je Grujičić za Nezavisne, koji je na posljednjim izborima ponovo izabran za načelnika Srebrenice.

I Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da je neprihvatljivo da se CIK tako odnosi prema izborima.

138064002 2785105121711611 1560681295709536607 o
TOTALNA RASPRODAJA ➡️ 11. – 16.01. ‼️?
➡️ ❌ SVE U POLA CIJENE ❌ posjetite nas ili naručite online ➡️
Čekamo vas ‼️?

– CIK hoće da načini slučajeve od Doboja i Srebrenice, a za to nema razloga. Ako mislite da idemo na nove izbore, ići ćemo, iako nema potrebe, ali sve govori o odnosima i političkom dilu opozicije u Srpskoj sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, što pokazuje da je CIK mjesto malverzacija, a ne primjene zakona – rekao je Dodik.

Iz CIK-a su juče Nezavisnim samo kratko rekli da još nemaju informaciju kada bi mogla da bude donesena odluka u vezi sa izborima u Doboju i Srebrenici te da o tome treba da se usaglase članovi CIK BiH.

zo zi

Inače, CIK može za jednu ili obje opštine da donese odluku o obustavi istrage koja se vodi ili da poništi izbore. U slučaju da se donese odluka o obustavi istrage, na istoj sjednici trebalo bi da bude donesena i odluka o utvrđivanju rezultata izbora nakon čega počinju da teku rokovi u vezi sa žalbama na tu odluku.

– Na odluku o utvrđivanju rezultata teče rok od tri dana na žalbe, pa ako bude žalbe, onda teče rok pred Sudom BiH. Tu su i zahtjevi za ponovno brojanje glasova za koje ne treba sumnjati da će ih biti. O tom zahtjevu odlučuje CIK, a ako ga odbije, onda stranka ima mogućnost žalbe Sudu BiH, gdje opet ima rok od tri dana da odluči i tako dalje – ispričao je izvor „Nezavisnih“ blizak CIK-u.

6 3
Vaš BP Diskont!

Prema nezvaničnim informacijama, u slučaju da i CIK donese odluku o obustavi istrage koja se vodi zbog sumnje u izborne malverzacije u Srebrenici i Doboju, biće potrebno najmanje mjesec dana do konačne odluke o potvrđivanju izbornih rezultata.

I u Doboju su nedavno apelovali na CIK da potvrdi rezultate lokalnih izbora u ovoj opštini tvrdeći da je CIK prekršio Izborni zakon BiH, jer je prošao predviđeni rok od 30 dana da se to uradi.

– Ne može se ići unedogled. Administracija ćuti direktno pod uticajem određenih političkih partija – rekao je nedavno Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja.

beoprom 2

Podsjećanja radi, CIK je nekoliko dana po završetku lokalnih izbora, koji su održani 15. novembra, usvojio zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici i od tada „vodi istragu“ u vezi sa tim slučajevima. I pored brojnih „pritisaka“ da se ta istraga ubrza, ona još nije završena, a nije tajna da su pojedini članovi CIK-a, kao što je Suad Arnautović, javno rekli da ima elemenata da se izbori u Srebrenici i Doboju ponove.

vidikovac

(Izvor: nezavisne.com)