Iz štampe izašla Monografija „Šahovski savez Republike Srpske 1992-2012“ – prvo prvenstvo RS održano u Zvorniku

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Iz štampe izašla Monografija „Šahovski savez Republike Srpske 1992-2012“ – prvo prvenstvo RS održano u Zvorniku

 

U izdanju Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Teslića, iz štampe je izašla monografija o Šahovskom savezu Republike Srpske pod nazivom „Šahovska Republika Srpska“, autora Miodraga Stjepanovića iz Teslića.

Na više od 800 strana u Monografiji se nalazi pregled šahovskih zbivanja u periodu od 20 godina, od Osnivačke Skupštine saveza oktobra 1992. do svečane skupštine koja je održana u decembru 2012. godine.

– Monografija je priča o pojedinačnim i ekipnim prvenstvima Republike Srpske, o međunarodnim i vikend turnirima igranim širom Republike Srpske, o izlasku šahista iz Republike Srpske na evropsku i svjetsku pozornicu. Ovo je i priča i o stotinama mladih od dječijih vrtića do kadeta i omladinaca, o igračima koji su stekli domaće i međunarodne titule, o šahovskim radnicima i zaljubljenicima  u ovu magičnu igru – rekao nam je Stjepanović.

Ostaće  zabilježeno da je prvo prvenstvo Republike Srpske održano u  Zvorniku, u hotelu Drina od 20. do 27. avgusta 1994. godine, na kome je prvo mjesto osvojila ekipa Leotara iz Trebinja. Gledajući samo konkurenciju seniora, najbolja je bila Drina iz Zvornika, u konkurenciji žena, ekipa Leotara, a kod omladinaca najuspješnija je bila ekipa Igmana.

Besplatna dostava – Vaš BP Diskont!

Ekipu Drine bili su: Marko Stojanović, Dragoljub Borojević, Milan Jeremić, Draško Ivanović, Mile Birčaković, Rade Pavlović, Staminir Pelemiš, Vlado Mićić, Drago Gajić, Miodrag Kusurović, Spomenka Kukolj, Ružica Zekić, Kosana Milošević, Rada Pantić, Miodrag Tokanović, Dalibor Milošević, Goran Pisić i Ranko Zekić.

Marko Stojanović je bio najuspješniji na prvoj tabli sa 5,5 poena iz osam kola i Dragoljub Borojević na drugoj ploči sa 7 poena iz osam partija.

TOTALNA RASPRODAJA ➡️ 11. – 16.01. ‼️😍
➡️ ❌ SVE U POLA CIJENE ❌ posjetite nas ili naručite online ➡️
Čekamo vas ‼️😀

Autor je bio akter šahovskih zbivanja u dvije decenije Šahovskog saveza i dalje. Bio je predsjednik Šahovskog saveza Repulike Srpske i dobitnik Plakete Šahovskog saveza Republike Srpske, na svečanoj sjednici 2012. godine.

Stjepanović je rođen 1940. godine u Tesliću. Nosilac je više odlikovanja za doprinos privrednom i šahovskom životu nekadašnje Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Autor je više šahovskih publikacija.

(Za infobirac.net – D.Gajić)