Kravica: Јoš jedna tužna godišnjica stradanja Srba na Božić

BRATUNAC

Kravica: Јoš jedna tužna godišnjica stradanja Srba na Božić

 

U Kravici kod Bratunca juče je služen parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka, nastradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Njih 49, muslimanske snage iz Srebrenice ubile su na pravoslavni Božić 1993. godine.

Mnogobrojni su dokazi, iskazi, fotografije koje svjedoče o ovom zločinu. Posebno je upečatljiva fotografija pripadnika 28. divizije tzv. Armije BiH koji su se, predvođeni Naserom Orićem, fotografisali u centru Kravice.

Radenko Milanović, prvi komandant Odreda Kravica u posljednjem ratu i ratni vojni invalid, ističe da mnogobrojni dokazi svjedoče o monstruoznosti zločina. Naglašava da najviše boli i najviše govori o sramnom karakteru nekadašnjih komšija to što su najveće zločine počinili na najveće pravoslavne praznik, kao što je Božić, kada su napali i uništili Kravicu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić dodao je da o namjeri zločinaca govore mnogi dokumenti muslimanske strane, između ostalog i dokument Sefera Halilovića – direktiva o spajanju “slobodne teritorije”.

Mnogobrojne delegacije, prijatelji, rodbina, mještani Kravice položili su cvijeće na spomen obilježje i upalili svjeće za pokoj duše ubijenih.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić poručuje da ne smiju biti zaboravljene žrtve iz Kravice i svi oni koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Rankić je pozvao pravosuđe BiH da počne raditi svoj posao i istakao da su muslimanske i ustaške snage u posljednja dva rata najveće zločine nad Srbima počinile na najveće pravoslavne praznike, što najviše govori o njihovom karakteru.

Sa obilježavanja stradanja Srba poručeno je da Republika Srpska mora ostati trajna kategorija jer je jedini garant da se ovakvi zločini neće zaboraviti.

Vaš Shooter!

– Žrtve ne smijemo zaboraviti i treba ih pominjati i odavati im počast iako zbog pristrasnog pravosuđa niko nije odgovarao za srpske žertve u ovom kraju, što je sramota međunarodne zajednice i pravosuđa – poručio je Milan Torbica, pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske.

Nakon Kravice, muslimanska 28. divizija iz Srebrenice za samo devet dana napala je i selo Skelane kod Srebrenice. Tada su ubili 68 mještana. U prvoj godini rata srebreničke muslimanske formacije napale su i zapalile oko 50 srpskih sela.

Novogodišnja RASPRODAJA se nastavlja do 10.01. ‼️
➡️ Sve je SNIŽENO -30% i -50% 🔥🛍
Posjetite nas ili naručite online ➡️ 🎒🛍🎉
Vaš Shooter 🥳

(Izvor: rtrs.tv)