Deset presretača MUP-a od sutra na putevima Republike Srpske

REGIJA BIRAČ REGION

Deset presretača MUP-a od sutra na putevima Republike Srpske

 

U cilju unaprijeđenja bezbjednosti u saobraćaju na putevima Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će od sutra, 25.12.2020. godine vršiti kontrolu učesnika u saobraćaju sa deset neobilježenih službenih vozila u kojima su ugrađeni savremeni mobilni radarski sistemi za mjerenje brzine kretanja motornih vozila, tzv. presretačima, saopštili su iz MUP-a.

 – Mobilni radarski sistemi „EКIN“ rade na principu mjerenja brzine kretanja motornih vozila u pokretu i stacionarnom modu i imaju mogućnost detekcije brzine motornih vozila u pet saobraćajnih traka. Evidentirani podaci su kriptovani i zaštićeni od zloupotrebe. Detekcija brzine se vrši automatski, istovremeno u dolaznom i odlaznom smjeru. Evidentirani prekršaj ima dvije fotografije sa podacima prekršaja prekoračenja propisane brzine i video zapis u trajanju od 12 sekundi. Takođe, sistem vrši automatsku detekciju registarskih tablica, što omogućava i povezivanje sa Evidencijom registrovanih vozila, Evidencijom prebivališta, Evidencijom potraga, Registrom novčanih kazni i prekršajnom evidencijom i operativnim evidencijama MUP-a Republike Srpske – stoji u saopštenju.

Vaš BP Diskont!

 – Osnovni cilj MUP-a Srpske je da se radom presretača na terenu smanji broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, s obzirom da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda sa posledicama po lica. Analizirajući uzroke nastanka saobraćajnih nezgoda za jedanaest mjeseci ove godine, nepropisna i neprilagođena brzina bila je najčešći uzrok – 16,9%, a 2019. godina čak 18,8% saobraćajnih nezgoda. Učešće nepropisne i neprilagođene brzine još je zastupljenije kod saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, na šta ukazuje i podatak da je kao uzrok identifikovana u 39 ili 46,4% saobraćajnih nezgoda od ukupno 84 saobraćajne nezgode sa poginulim licima (2019. godina nepropisna brzina bila uzrok u 40 saobraćajnih nezgoda ili 38,5% od ukupno 104 SN sa poginulim licima) – navodi se u saopštenju i dodaje da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i propisana ograničenja brzine kretanja, te da odgovornim ponašanjem ne ugroze svoj život i živote drugih učesnika u saobraćaju.

(infobirac.net)

FOTO: Ilustracija, MUP RS