U Bijeljini trodnevna žalost povodom smrti Miće Mićića

REGION

U Bijeljini trodnevna žalost povodom smrti Miće Mićića

 

Povodom smrti gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića 23, 24. i 25. decembar proglašeni su za dane žalosti u Bijeljini, saopšteno je iz Gradske uprave.

Knjiga žalosti biće otvorena u Gradskoj upravi Grada Bijeljina u četvrtak, 24. decembra.

Datum i mjesto sahrane i komemoracije biće saopšteni naknadno.

Dan žalosti biće obilježen spuštanjem zastava na pola koplja – na zgradi Gradske uprave Grada Bijeljina i na svim javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Grad.

Sve javne, kulturne i sportske manifestacije zakazane na Dan žalosti, odgađaju se.

U ugostiteljskim objektima, na Dan žalosti, ne može se emitovati muzika, navodi se u odluci o proglašenju dana žalosti koju je donio novoizabrani gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović.

Mićo Mićić preminuo je danas u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u 64. godini od posljedica zaraze virusom korona.

Mićić je rođen septembra 1956. godine u Bijeljini. Osnovnu školu završio je u selu Gradac, kao i u Crnjelovu, a srednju Tehničku školu u Bijeljini.

Fakultet za fizičku kulturu završio je 1981. godine u Sarajevu. Od 1981. do 1996. godine radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Kalesiji i Srednjoj tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Bijeljini.

U Administrativnoj službi opštine Bijeljina počeo je da radi 1996. godine na dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilinu zaštitu i tu dužnost je obavljao do 2000. godine.

Od 2000. godine bio je ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, a od 2003. godine ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Na lokalnim izborima 2005. izabran je za načelnika opštine Bijeljina, a na ovu dužnost je reizabran 2008. godine. Četiri godine kasnije, izabran je za prvog gradonačelnika u istoriji Bijeljine, a 2016. godine izabran je za drugi gradonačelnički mandat, odnosno četvrti mandat Prvog čovjeka lokalne samouprave.

Od kako je Mićić došao na čelo lokalne uprave 2005. godine, Bijeljina se ubrzano razvijala i postala jedan od glavnih pokretača razvoja Republike Srpske, odnosno, BiH.

2013. godine načelnici i gradonačelnici opština i gradova Republike Srpske su ga izabrali za Predsjednika Saveza opština i gradovaRepublike Srpske, a sve do smrti obavljao je i dužnost potpredsjednika Saveza.

Od sredine 2017. do sredine 2018. godine bio je na čelu je Mreže asocijacija lokalnih uprava Jugoistočne Evrope /NALAS/.

Gradonačelnik Mićić je nosilac Ordena Svetog Save prvog i drugog reda koje dodjeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Bio je oženjen, otac troje djece i djed jedne unuke.

izvor: nezavisne.com