Mjere ostaju na snazi i za praznike – Republički štab produžio zabrane u Srpskoj

REGION ZVORNIK

Mjere ostaju na snazi i za praznike – Republički štab produžio zabrane u Srpskoj

 

Do 15. januara zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 ljudi, muzika uživo i privatna okupljanja za više od deset ljudi.

Ove mjere donio je Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici. Ovom odlukom produžene su već postojeće mjere zabrane koje su na snazi u Republici Srpskoj.

Ugostitelji mogu raditi u terminu od šest do 22 časa. Dragstori u periodu od 22 časa do šest časova mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 15. januara, u vremenu od 22 do 6 časova, zabranjena je prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima.

Vaš BP Diskont!

Republički štab je konstatovao da su građani pokazali visok stepen odgovornosti i solidarnosti proteklih prazničnih dana, te apelovao da i predstojeće vjerske i novogodišnje praznike provedu poštujući sve propisane mjere zaštite od virusa korona.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

Bioskopi, pozorišta, muzeji dužni su da organizuju rad uz primjenu epidemioloških mjera koje je propisao Institut, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance, kao i da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama. Dužni su održavati rastojanje osoba u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Republički štab za vanredne situacije danas je donio i Zaključak o raspodjeli kontejnera javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj kojim je odobrena raspodjela kontejnera Domovima zdravlja Banjaluka i Prijedor, koji će biti namjenski upotrebljeni za zbrinjavanje zaraženih virusom „Sars-Cov-2“ i oboljelih od COVID-19. Za realizaciju ovog zaključka zadužuje se Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske.Republički štab za vanredne situacije danas je donio i Zaključak o donaciji lične zaštitne opreme javnim zdravstvenim ustanovama s ciljem zaštite zaposlenih i prevencije širenja, suzbijanja i otklanjanja virusa SARS-CoV-2. Za realizaciju ovog zaključka zadužen je Fond zdravstvenog osiguranja RS.

(Izvor: srpskainfo.com)

FOTO: Zvornik, ilustracija, infobirac.net