Vanjin robot „Hjugo“ pobijedio na međunarodnom takmičenju u Budimpešti

REGION

Vanjin robot „Hjugo“ pobijedio na međunarodnom takmičenju u Budimpešti

 

Maturant srednje Tehničke škole u Kikindi, Vanja Miladinov, za konstrukciju humanoidnog robota osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Fon Nojman“ u Budimpešti.

Robota koji izvršava naredbe na osnovu glasovnih komandi, nazvao je „Hjugo“. Pitanje je dana kada će Vanja Miladinov u šetnju svojim selom Ostojićevom krenuti u društvu sa robotom. Da je to izvjesno dokaz je Hjugo, kojeg je konstruisao Vanja.

Sve je počelo prije dvije godine kada je za takmičenje napravio šaku robota. Hjugo je u međuvremenu rastao i uskoro će dobiti noge, a možda i neki konkretan posao.

 

 – Može možda da služi umjesto profesora da predaje. Može da se koristi u domaćinstvu. Na primjer, za pomoć da se odradi da doda neke stvari. Samo za takve mogućnosti bi morao softver da se redizajnira – napominje mladi konstruktor.

Vanja se sem za robote interesuje za umjetnost zbog koje često posjećuje svoju osnovnu školu u Ostojićevu.

 – On na međunarodnoj likovnoj koloniji koju redovno organizujemo ovde u našoj školi postiže zapažene rezultate. Puno hvale njegove slike, čak ukrašavamo i našu školu njima – navodi Antonije Cicmil, direktor OŠ „Dr Tihomir Ostojić“.

Vanja navodi da elektronski materijal za robota nije morao da kupuje u inostranstvu, a plastične dijelove je dizajnirao koristeći 3D štampač. Bilo mu je neophodno i poznavanje programiranja.

 – Mozak cijelog robota je u stvari laptop, to jest aplikacija na laptopu koju sam dizajnirao, koja prima preko mikrofona glasovne komande – objašnjava Vanja Miladinov.

Ono što je nekada bila fikcija sada je realnost. Srdačnim stiskom ruke Hjugo poželi dobrodošlicu, a onda vam sa zadovoljstvom dozvoli da sa njim napravite selfi.

(Izvor: rts.rs)

FOTO: Printskrin