Produžen rok za nabavku vakcina

REGION

Produžen rok za nabavku vakcina

 

Ministarstvo civilnih poslova postiglo je dogovor sa Globalnom alijansom za vakcine o produžetku roka za plaćanje preostalog iznosa sredstava za nabavku vakcina za BiH.

– Rok je produžen do 23. decembra – saopštilo je Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara.

U prvobitnom roku novac su uplatili Republika Srpska i Distrikt Brčko, a Federacija BiH nije izvršila svoj dio obaveza.

BiH je potpisala ugovor o kupovini milion i 230.000 vakcina, što je dovoljno za 20 odsto stanovništva.

U saopštenju se podsjeća da je u predviđenom roku uplaćen avans u iznosu od 20 odsto ukupnog iznosa, čime je zadovoljen prvi uslov Gavija prema zemljama potpisnicama ovog ugovora, dok su preostali iznos nadležne zdravstvene institucije bile u obavezi da uplate do 15. decembra.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta su u traženom vremenskom okviru izvršili uplatu preostalog dijela sredstava prema Ministarstvu civilnih poslova, dok je Federalno ministarstvo zdravstva dostavilo odgovor da su financijska sredstva za ove namjene planirana u budžetu Federacije BiH za 2021. godinu.

U saopštenju se dodaje da je ovo ministarstvo, svjesno veoma kratkog roka za uplatu preostalog dijela sredstava, zatražilo produženje roka za uplatu u ime BiH.

– Svakodnevnom komunikacijom sa predstavnicima Gavija o produženju roka za uplatu preostalog dijela sredstava, u Ministarstvo civilnih poslova sinoć je stigao odgovor u kojem su nas informisali da je produžen rok do 23. decembra – navedeno je u saopštenju.

Ovo ministarstvo ističe da je 1.232.000 doza dovoljan broj za vakcinaciju 20 odsto stanovništva BiH, odnosi samo na prve narudžbe koje su nadležne zdravstvene institucije zatražile u skladu sa jasnim instrukcijama mehanizma za naplatu prema Gaviju.

Federalna Vlada juče je saopštila da finansijska sredstva za nabavku vakcine protiv kovida 19 nije uplatila jer nije bila obaviještena da je kompletan iznost trebalo uplatiti do 15. decembra, tvrdeći da su sredstva obezbijeđena.

Savjet ministara pozvao je dan ranije Vladu Federacije BiH da što prije uplati sredstva za nabavku vakcine protiv kovida 19, s obzirom na to da su ranije svoje finansijske obaveze završile vlade Republike Srpske i Brčko distrikta.

(Izvor: rtrs.tv)