U bratunačkom selu Bjelovac obilježena 28. godišnjica stradanja Srba

BRATUNAC

U bratunačkom selu Bjelovac obilježena 28. godišnjica stradanja Srba

U bratunačkom selu Bjelovac danas je obilježena 28. godišnjica stradanja 68 Srba iz ovog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka. Tim povodom je u porti crkve Svetog Proroka Ilije, na čijem zidu je postavljena spomen-ploča sa imenima srpskih žrtava, služen parastos za ukupno 109 mještana, koji su ubijeni na tom području u posljednjem ratu.

Mještani Bjelovca podsjetili su da su jake muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela, upale u zoru 14. decembra 1992. godine u ova podrinjska sela i tog tragičnog dana ubili sve Srbe koji nisu mogli pobjeći, a njihovu imovinu opljačkali i popalili. Za te zločine još niko nije odgovarao.

Na nepravdu prema srpskim žrtvama ukazala je predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović koja je istakla da je od zločinau Bjelovcu, Sikiriću i Lozničkoj Rijeci prošlo 28 godina.

– Bojimo se da će predmeti skupljati prašinu u ladicama pravosuđa i da će ti zločini ostati neprocesuirani. To je još jedan zločin, koji pravosuđe BiH čini prema porodicama srpskih žrtava – upozorila je Filipovićeva.

Ona je poručila da će porodice žrtava čuvati uspomenu na svoje najmilije, prenositi istinu o stradanju Srba generacijama koje dolaze i da će čuvati Republiku Srpsku „jer je ona garant slobode i opstanka ljudi na ovim prostorima“.

Filipovićeva je podsjetila da su na današnji dan 1992. godine u ovim bratunačkim selima ubijena djeca, žene i starci, te da su u srebreničke logore odvedene žene i djeca od sedam mjeseci do devet godina.

Nakon parastosa cvijeće su položili dosadašnji načelnik Nedeljko Mlađenović i novoizabrani načelnik Srđan Rankić, te delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz bratunačke i srebreničke opštine. 

Auto centar IN Vlasenica
➡️195/65 R15
106 km❗❗
❄❄❄❄❄

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i poštovanja mjera zaštite od virusa korona, današnjem obilježavanju godišnjice stradanja Srba u Bjelovcu, prisustvovalo je znatno manje ljudi, u odnosu na prethodne godine.

(Izvor: opstinabratunac.org)