Nelojalna konkurencija gorući problem zanatlija

REGION

Nelojalna konkurencija gorući problem zanatlija

 

Nelojalna konkurencija i visoke cijene struje gorući su problemi zanatlija, koji su dodatno pogođeni pandemijom virusa korona, jer je mušterija sve manje, a troškovi su isti, piše glassrpske.com.

Ovo je izjavio predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić, koji je u petak o problemima sa kojima se suočava ova djelatnost razgovarao sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem.

– Na primjer, frizeri i kozmetičari masovno rade po stanovima ispod svake cijene, jer nemaju nikakvih obaveza prema državi, zbog čega ispaštaju saloni. Osim njih, tu su i nelegalni prodavci cvijeća koji uzimaju i ono malo posla ljudima koji imaju registrovanu radnju. Hiljadu je takvih primjera. Tome je potrebno stati u kraj – rekao je Bratić.

Dodao je da situaciju posebno usložnjava i industrijska cijena struje koju zanatlije plaćaju.

– Smatramo da zanatske radnje treba da plaćaju cijenu struje kao i domaćinstva. Apsurdno je da se jedan frizer sa mašinicom za šišanje ubraja u industriju, gdje je cijena struje skoro tri puta veća u odnosu na domaćinstva – tvrdi Bratić.

On smatra da su zahtjevi Zanatsko-preduzetničke komore RS, koja okuplja 21.800 zanatlija, korektni.

– Ne tražimo ništa nemoguće i nikog nismo uslovili. Imajući u vidu epidemiološku situaciju i probleme, želja nam je da se krene sa suzbijanjem ilegalnog rada koji nam nanosi ogromnu štetu. Svjesni smo da se to ne može uraditi preko noći, ali može malo-pomalo – rekao je Bratić.

On vjeruje da će nadležni ispuniti ove njihove zahtjeve, jer su, kako je istakao, i do sada imali sluha za njihove vapaje. I tokom sastanka sa Viškovićem predstavnici Zanatsko-preduzetničke komore istakli su da su svi njihovi dosadašnji prijedlozi ispunjeni, te da je saradnja sa premijerom Srpske odlična.

– Mjerama Vlade RS bili su obuhvaćeni i mali privrednici, zanatlije u mjesecima kada im je zbog pandemije virusa korona bio zabranjen rad odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije. Podrška se ogledala u uplatama poreza i doprinosa, kao i najniže plate za radnike u ovim djelatnostima – navedeno je u saopštenju iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću. Između ostalog, dogovoreno je da će, po stupanju na dužnost novog direktora Inspektorata RS biti održan sastanak, kao i sa predstavnicima Ministarstva privrede i preduzetništva, na kojem će se razmatrati određeni problemi sa kojima se susreću zanatlije kako bi u narednom periodu bili prevaziđeni.

Kukuruzni kroasan sa ćuretinom – Vaš BP Diskont!

 Mušterije

Vlasnica frizersko-kozmetičkog salona u Banjaluci Marina Stanić istakla je da sve više njenih kolega zbog nelegalnog rada gubi mušterije.

– Naše mušterije masovno odlaze kod djevojaka koje rade nadogradnju noktiju kod kuće, jer su njihove usluge jeftinije s obzirom na to da ne plaćaju nikakve obaveze prema državi. Isto je i sa frizerima – kazala je Stanićeva.

Auto centar IN Vlasenica.
Ističe vam registracija?
Registrujte vaše vozilo od sada NA RATE, bez kamate! ✅🔝
Potražite nas i u vašem gradu brzo i lako! ⬇️
https://brckogasosiguranje.com/mapa-poslovnica/
0️⃣6️⃣6️⃣8️⃣9️⃣4️⃣4️⃣7️⃣2️⃣🤝

(Izvor: glassrpske.com)