EU usvojila budžet, spasen novac i za zapadni Balkan – koje je projekte kandidovala BiH

REGION

EU usvojila budžet, spasen novac i za zapadni Balkan – koje je projekte kandidovala BiH

 

Evropski savjet je, nakon maratonskih pregovora, uspio postići dogovor o paketu pomoći za EU od 750 milijardi evra i o sedmogodišnjem budžetskom okviru EU, nakon što je uklonjena prijetnja Mađarske i Poljske da će uložiti veto.

Za zapadni Balkan ova vijest je značajna i iz razloga što se u okviru ovog novca nalazi devet milijardi evra grantova predviđenih za pomoć regionu u infrastrukturnim i drugim projektima koji su od značaja za svakodnevni život građana.

Podsjećanja radi, Mađarska i Poljska zaprijetile su vetom jer nisu željele prihvatiti da se evropski novac veže za pitanja vladavine prava, jer strahuju da bi se ti kriterijumi mogli primjenjivati na politički način. Evropski lideri su postigli dogovor na način da će Mađarska i Poljska moći putem Evropskog suda uputiti ocjenu zakonitosti ove klauzule, a predviđeno je i da će svaka od zemalja članica kojoj bude uskraćen novac, čak i ako pomenuta odredba ostane, a ako joj na temelju klauzule bude uskraćen novac, moći tu odredbu osporavati pred sudom.

Vaš BP Diskont!

Projekti iz BiH

Što se tiče projekata koje je kandidovala BiH, a koji bi se trebali finansirati evropskim novcem, radi se o listi od deset projekata koje je ljetos u Brisel delegirao Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Radi se o projektima brzih cesta Brčko – Tuzla – Živinice, zatim Lašva – Travnik – Jajce te Mostar – Široki – hrvatska granica.

Takođe, predložena je i izgradnja željezničke pruge Vareš – Banovići, kao i elektrifikacija pruge Doboj – Tuzla – Zvornik i remont pruge Šamac – Doboj – Rječica. Predložena je i izgradnja gasovoda Travnik – Zagvozd te izgradnja hidroelektrane Buk Bijela. Na listi je i izgradnja autoputa koridorom 5c kroz RS Vukosavlje – Doboj te izgradnja puta Foča – Šćepan Polje s državnim mostom ka Crnoj Gori. Vrijednost ovih projekata bi iznosila više stotina miliona evra.

(Izvor: nezavisne.com)