Šefica Odjeljenja intezivne njege UKC Banjaluka Milka Jandrić boravila u Zvorniku – Zvornička bolnica nabavila šest pacijent monitora za kovid odeljenje

ZVORNIK

Šefica Odjeljenja intezivne njege UKC Banjaluka Milka Jandrić boravila u Zvorniku – Zvornička bolnica nabavila šest pacijent monitora za kovid odeljenje

 

Danas su u radnoj posjeti JZU Bolnica Zvornik boravile šefica Odjeljenja intenzivne medicine za kovid pacijente sa UKC Banjaluka dr Milka Jandrić i pomoćnica ministra zdravlja Ljiljana Ivančić, koje su iz prve ruke od direktora ove ustanove Ivana Popovića saznale trenutnu epidemiološku situaciju u regiji Birač. 

Teme sastanka pored trenutne epidemiološke situacije u regiji Birač, bile su funkcionisanje i organizacija rada kovid odeljenja, kao i nastavak kontinuirane edukacije koja se sprovodi u saradnji sa UKC Banjaluka.

Bolnica u Zvorniku je nabavila još šest pacijent monitora  koji su potebni za kovid  odjeljenje, koje ih sada ukupno ima deset, što zadovoljava trenutne potrebe pacijenata. Cijena jednog monitora je 10 hiljada konvertibilnih maraka.

– Mi imamo odličnu saradnju sa UKC Banjaluka i na edukaciji smo već imali naše doktore, ali zbog epidemiološke situacije na regiji Birač, Bolnica Zvornik nije bila u mogućnosti da pošalje veći broj zdravstvenih radnika na edukaciju. Do kraja decembra na edukaciju biti upućen jedan tim zdravstvenih radnika, sastavljen od ljekara i medicinskog osoblja. Zahvaljujući institucijama Republike Srpske od početka pandemije virusa dobili smo 15 respiratora i sada ih ukupno ima 21 što je dovoljno za normalno funkcionisanje naše zdravstvene ustanove. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a na osnovu projekta izgradnje novog bloka  bolnice  i opremanja postojećeg bloka bolnice povukli smo jedan dio opreme koja nam je sada potrebna i na taj način smo opremili naše Covid odeljenje – rekao je Popović.

U naredna dva dana u zvorničkoj bolnici boraviti šefica  Odjeljenja intenzivne medicine za kovid pacijente sa UKC Banjaluka dr Milka  Jandrić koja je istakla da je edukacija kadrova od ogromnog značaja, te da su sa kolegama iz Zvornika u stalnom kontaktu u posljednja dva mjeseca.

– Zaduženi smo za njihovu edukaciju, odnosno na neki način pomažemo medicinskom osoblju da sa što manje muke i što lakše iznesu ovu novonastalu situaciju sa kojom se bori svi ljekaru u svijetu. Zajedničkim snagama i razmjenom iskustava možemo mnogo više uraditi na zbrinjavanju i liječenju kovid pacijenata. Znam da su svi umorni od svakodnevnih apela i preporuka,  ali samo  pojedinačnom odgovornošću i poštovanjem  zvaničnih  preporuka, čini dobro i sebi i ljudima koje volimo – istakla je Jandrić.

Specijalizant za infektivne bolesti u Bolnici  Zvornik, Sandra Mićić, rekla je da je od  marta ove godine  uključena u Covid tim  bolnice  i da je zadnja tri  mjeseca bila na edukaciji u Banja Luci na Klinici za infektivne bolesti , a zadnjih mjesec dana na Klinici za intezivnu medicinu za nehiruške grane, za pacijente koji su oboljeli od kovid infekcije.  

– Želim da se zahvalim svima koji su mi omogućili odlazak na edukaciju, jer je to jedno veliko iskustvo za dalji rad sa pacijentima oboljelim od infekcije virusa korona. Trenutno imamo neophodnu opremu i u zvorničkoj bolnici se svi pacijenti se terapijski tretiraju , kao i pacijenti na Kliničkom centru u Banja Luci – zaključila je Mićić.

U kovid odjeljenju JZU Bolnica Zvonik trenutno su smještena 44 pacijenta,  od kojih je kod  22  virus potvrđen, dok  ostala  22 hospitalizovana pacijenta očekuju rezultati ali oni imaju sve simptome virusa korona. Na respiratoru se nalazi šest pacijenata koji imaju tešku kliničku sliku.

(infobirac.net)