Osmačko-dubnička parohija – potrebna pomoć vjernog naroda za uređenje parohijskog doma i zaštitu objekta i crkve od vlage

OSMACI

Osmačko-dubnička parohija – potrebna pomoć vjernog naroda za uređenje parohijskog doma i zaštitu objekta i crkve od vlage

Parohije osmačka i dubnička su po mnogim faktorima specifične parohije koje pokrivaju izuzetno veliki prostor gdje u većoj ili manjoj mjeri egzistira srpsko stanovništvo. Prostorno pokrivaju oko 27 km u prečniku od Jeginovog Luga preko Dubnice, Кalesije, Zeline, Zolja, Brezika, Borogova, Osmaka do Rakinog brda.

Stoga je i za održavanje crkvenih objekata potrebno dosta ulaganja, a u posljednje vrijeme javio se problem sa vlagom u parohijskom domu u osmačkoj parohiji.

Sveštenik Marko Danojlović kaže da je od 2018. godine krenuto sa obnovom crkve, urađeno je dosta toga, ali su potrebni dodatni napori da se zaštite crkveni objekti. Crkva je institucija kojoj se sve više vjeruje po mnogim pitanjima svakodnevnog života.

– Od moga dolaska u parohiju osmačku krenuli smo sa ostavljanjem svojevrsnog pečata generacijama koje će doći iza nas i to u vidu generalne obnove Hrama Svete Trojice u izuzetno teškim i spefifičnim vremenima. Vjerujte da je mnogo truda i znoja ostavljeno kako bi se svi radovi na Hramu Svete Trojice u Osmacima u velikoj mjeri priveli kraju. Uspjeli smo sa vjernim narodom da freskopišemo hram dimenzija 20×15 metara, a prije toga smo morali zamijeniti kompletnu stolariju što uključuje sve prozore, sjeverna vrata, te molerske, zidarske i elektro radove. Zajedno smo uspjeli da asfaltiramo staze oko hrama kao i prilaz samome hramu, popločamo stazu do česme kamenom, obnovimo prodavnicu i palionicu svijeća. Takođe, moram napomenuti da smo uspjeli postaviti i grijna tijela u crkvenu salu koju smo prije toga obnovili – kaže Danojlović.

U međuvremenu, kaže Danojlović, pojavili su i drugi problemi.

– Na drugoj strani su nam se nagomilali problemi u parohijskom domu. Naime, imamo velike probleme sa vlagom i podzemnim vodama koje nanose štetu kako parohijskom domu tako i samoj crkvi. To nam ostaje kao imperativ koji ne možemo završiti bez uključivanja ljudi koji mogu da pomognu kako bismo i ovaj projekat sproveli u djelo. To nam je sada imperativ jer uslovi za život u njemu su teški upravo zbog velike količine vlage – kaže Danojlović i dodaje da su potrebna ulaganja i radovi i u dubničkoj parohiji.

– Кada je u pitanju parohija dubnička i sam Hram Svetih Joakima i Ane tu takođe imamo problem sa vlagom koji se može riješiti samo kapilarnim presjekom vlage, a ti radovi iznose oko 20.000 KM. Dakle, regionalno bitna crkva pored magistralnog puta, slobodno možemo reći majka crkava te regije, ima ogroman problem, a parohijani u dubničkoj parohiji su svedeni na jednocifrene brojeve. Jednostavno i mnogi parohijani ove parohije koji su se tokom rata odselili u druga mjesta sada nisu u toj vrsti prisnosti sa crkvom u Dubnici, a mi tu bez parohijana i institucija ne možemo ništa uraditi – istakao je Danojlović i dodao da se obratio na mnoge adrese, izmedju ostalog i Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica FBiH, koje se hvali da ulaže u vjerske objekte, ali je to slučaj samo sa jednim objektom radi političkih poena dok su druge bogomolje zapostavljene.

 – Imamo svojevrsnu pomoć od opštine Kalesija, ali ona je taman tolika da se pokriju godisnji troškovi porte koja ima preko 30 dunuma. Da se razumijemo ta ulaganja su bitna stvar, ali postoje i druge crkve, a dubnička je na magistralnom putu i jedina je pravoslavna bogomolja do grada Tuzle – reako je Danojlović.

On je istakao da imaju brojne aktivnosti sa svojim vjernicima kao i akcije pomoći ugroženom stanovništvu.

 – Uspjeli smo organizovati bogojavljensko plivanje u Osmacima, redovne obilaske materijalno ugroženih parohijana uoči Božića i Vaskrsa, pomoć shodno mogućnostima koje su, kako rekoh, skromne, kako borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata tako i studentima – zaključio je Danojlović.

Za one koji žele pomoći urađenje parohijskog doma i drenažne radove žiro račun Srpske pravoslavne crkvene opštine Osmaci je: NLB Razvojna banka 562-009-81049941-34.

Pomoć se može priložiti i lično u prostorijama crkve u Osmacima -kontakt: 065/390-437 otac Marko Danojlović.

(infobirac.net)