Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

ZVORNIK

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci.

Vavedenje, ili kako ga još zovu Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica je obilježeno crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru. Spada među 12 najvećih hrišćanskih praznika.

Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane.

Po obećanju, da će dijete koje im Gospod podari, posvetiti njemu na službu, sveti Joakim i Ana doveli su trogodišnju Mariju u jerusalimski hram.

U svečanoj povorci, Marija je išla između majke i oca, a iza njih kretali su se mnogi rođaci i prijatelji.

Na ulazu u hram, Mariju je dočekao prvosveštenik Zaharija, otac svetog Jovana Preteče i Krstitelja i uveo je u svetinju, gdje je bila do svoje 12 godine.

Poslije smrti roditelja, Devu Mariju su dali Josifu, njenom rođaku iz Nazareta. U Josifovom domu Bogorodica Marija je i primila blagovest od arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.

Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Presvetoj Bogorodici i krsna slava. Današnji praznik je i slava manastira Hilandar.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna vjerovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

Auto centar IN Vlasenica
➡️195/65 R15
106 km❗❗
❄❄❄❄❄

U takovskim selima bio jeobičaj da se poslije službe u crkvi, svečano odjevene i okićene cvijećem, okupe sve mlade koje su se te jeseni udale.

U selima u južnom Pomoravlju žene koje nemaju djecu, odlaze u manastir Crkvicu, gdje se mole kako bi dobile porod.

Prema vjerovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zvijeri.

Na osnovu toga kakvo je vrijeme na današnji dan, u istočnoj Srbiji su predskazivali rod usijeva, vedro nebo i lijepo vrijeme obećavaju dobru ljetinu.

Vaš BP Diskont!

infobirac.net