Bild: Srbija će najbolje u Evropi proći kroz korona krizu

REGION

Bild: Srbija će najbolje u Evropi proći kroz korona krizu

 

Srbija će najbolje u Evropi proći kroz aktuelnu korona krizu, zaključuje ugledni njemački dnevnik Bild, u uporednoj analizi o tome kako je koja zemlja odgovorila na izazove epidemije i koliko uspješno je savladala taj izazov, prenosi Tanjug.

– Da privreda u pojedinim zemljama raste brže i solidnije nego u nekim drugima je jasno, ali nikada do sada razlika nije bila tako velika kao u korona krizi – konstatuje Bild u članku pod naslovom “Zemlje u kriznom poređenju – zašto korona pravi razliku ili zašto Srbija najbolje izlazi iz ove krize”.

Bild ukazuje da jesenja prognoza Evropske komisije potvrđuje “prvo mjesto” Srbije u evropskim okvirima, te analizira kako je u tome uspjela.

Tako, kao razloge za uspješan prolazak Srbije kroz krizu list navodi kratko zaključavanje, sprovedeno uz finansijsku pomoć pogođenim privrednim granama, zatim visoke investicije u infrastrukturne projekte, fokus na digitalizaciji, značajni rast poljoprivrednog izvoza, te i činjenicu da turizam ne igra gotovo nikakvu ulogu po ekonomiju zemlje.


Analizirajući uticaj krize na privrede u svijetu, Bild navodi da je BDP u prvoj polovini ove godine, na primjer, u Peruu pao za 31 odsto, dok je u Kini porastao za 0,3 procenata.

List konstatuje da i u doba ranijih velikih finansijskih kriza, 1987. i 2009. godine, te razlike nisu bile tako velike, već su iznosile maksimalno 11 odsto.

Njemačka je, ukazuje list, suočena sa padom BDP-a za 5,5 odsto.

Bild, u potrazi za faktorima koji utiču na privredu, navodi da broj zaraženih virusom korona i umrlih ima značajan negativan efekat.

– Što više bolesnih i umrlih, to je gori negativan efekat – konstatuje list.

Auto centar IN Vlasenica ·
➡️Uz registraciju vozila, montiranje i balansiranje guma gratis❗❗
#BRČKO_GAS & #AUTO_CENTAR_IN

Takođe, navodi da više industrije pomaže, jer zemlje sa snažnom industrijom, prema ekspertima OECD, bolje prolaze kroz krizu, pošto industrija, dok su restorani, hoteli i drugi zatvoreni, može brže da se ponovo pokrene, ako uopšte biva zatvorena.

Zemlje koje se oslanjaju previše na turizam tokom korona pandemije su pretrpjele dugoročnije posljedice.

Prema analizi OECD -a i dužina i čvrstina “zaključavanja” ima značajne posljedice po dubinu i trajanje krize, dodaje Bild.

(Izvor: tanjug.rs)

FOTO: Printskrin