Medicinski fakultet: Ekstrakt nara mogao bi pomoći u zaštiti od korone

REGION

Medicinski fakultet: Ekstrakt nara mogao bi pomoći u zaštiti od korone

 

Istraživanje Medicinskog fakulteta u Banjaluci pokazalo je da bi nar, koji se još naziva i eliksirom mladosti, mogao pomoći u prevenciji obolijevanja od virusa korona.

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić izjavio je da je ova visokoškolska ustanova još prije dvije godine u saradnji s Institutom Dr Josif Pančić iz Beograda započela ozbiljna istraživanja sa ekstraktima nara.


 – Riječ je o ekstraktu koji se dobija iz kore nara koja se inače baca. Naše bake su tu koru sušile i od nje kuvale čaj djeci kada imaju dijareju. Potvrđeno je da ekstrakti dobijeni iz kore imaju antibakterijska dejstva i tako je sve krenulo – rekao je Škrbić za “Glas Srpske”.

Škrbić je dodao da su ekstrakt počeli primjenjivati kod pacijenata koji imaju dijabetes tip dva i pokazalo se da preparat smanjuje masnoću i šećer u krvi, popravlja krvni pritisak i djeluje protivupalno.

➡️Uz registraciju vozila, montiranje i balansiranje guma gratis❗❗
#BRČKO_GAS & #AUTO_CENTAR_IN VLASENICA

 – Tom studijom obuhvaćeno je oko 60 pacijenata i rezultati su bili fenomenalni – naveo je Škrbić.

Škrbić je s timom, kojeg čine i kolege Relja Suručić sa Katedre za farmakognoziju i Biljana Tubić sa Katedre za farmaceutsku hemiju, tokom pandemije započeli novo istraživanje o djelovanju ekstrakta nara u prevenciji obolijevanja od virusa korona.

Škrbić je istakao da da ovim istraživanjem, koje je objavljeno i u jednom kanadsko-američkom časopisu, ispitivanja o ljekovitom svojstvu nara ne prestaju.

Prema njegovim riječima, cilj istraživačkog tima je da poslije nekoliko laboratorijskih analiza dođu i do kliničkog ispitivanja, te da ekstrakt iz kore nara počne i zvanično da se primjenjuje.

Tubićeva je pojasnila da su istraživanje kandidovali za ranu fazu bolesti.

Vaš Shooter!

 – Namjera nam je bila da utvrdimo da li supstance iz kore nara djeluju na sprečavanje ulaska virusa u organizam – napomenula je Tubićeva.

Prema riječima Relje Suručića, informacije do kojih su došli drugi istraživači i saznanja o virusu korona bili su dobra baza za početak.

 – Ispitivali smo složene hemijske strukture iz kore nara, te poredili efekte koji se dobiju njihovom upotrebom sa efektima lijekova koji su na početku pandemije korišćeni u Kini kao terapija – naveo je Suručić.

Kukuruzni kroasan sa ćuretinom – Vaš BP Diskont!

(Izvor: glassrpske.com)