Dogodilo se na današnji dan, 24. novembar

SERVISNE INFORMACIJE ZANIMLJIVOSTI

Dogodilo se na današnji dan, 24. novembar

 

1572 – Umro je škotski protestantski reformator Džon Noks, sljedbenik Kalvina, osnivač Škotske prezbiterijanske crkve i autor “Istorije Reformacije u Škotskoj”.

1632 – Rođen je holandski filozof jevrejskog porekla Baruh de Spinoza, jedan od najznačajnijih i najdoslednijih predstavnika racionalističke i monističke filozofije. Njegova misao, iznijeta u kapitalnom djelu “Etika”, izvršila je veoma značajan uticaj na evropsku filozofiju. Kritički odnos prema Bibliji i Talmudu izazvali su gnjev u teološkim krugovima, a jevrejska zajednica ga je anatemisala i isključila iz svojih redova.

Besplatna dostava – Vaš BP Diskont!

1642 – Holandski moreplovac Abel Janson Tasman otkrio je južno od Australije ostrvo i nazvao ga Van Dimenova Zemlja, koje je kasnije njemu u čast nazvano Tasmanija.

1729 – Rođen je ruski general Aleksandar Vasiljevič Suvorov, jedan od najvećih vojskovođa 18. vijeka. Uspješno se borio protiv Turaka (1787-91), pod njegovom komandom austrijsko-ruske trupe potisnule su Francuze iz sjeverne Italije 1799, kada se proslavio i prelaskom preko Alpa na povratku u Rusiju. Ugušio je ustanak Pugačova u Rusiji 1774. i ustanak u Poljskoj 1794. U SSSR-u je 1942. uveden orden Suvorov za visoke vojničke zasluge.

1848 – Umro je britanski državnik lord Melburn, premijer i povjerenik kraljice Viktorije po kojem je australijski grad Melburn dobio naziv.

1859 – Objavljena je knjiga engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina (Charles Darwin) “Porijeklo vrsta”. Njegova revolucionarna teorija evolucije izazvala je velike kontroverze u naučnim krugovima, a crkveni su izrazili bojazan da će knjiga podriti religijska vjerovanja o postanku svijeta.

1864 – Rođen je francuski slikar i grafičar Anri Tuluz Lotrek, majstor litografije, slikar boemskog Monmartra, atmosfere i likova noćnog života Pariza s kraja 19. vijeka.

Auto centar „IN“ Vlasenica
➡️➡️205/55 R16❗❗
🌡❄❄❄❄❄❄❄
92 km.🤝

1883 – Rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, jedna od najmarkantnijih ličnosti srpskog društva u drugoj polovini 19. vijeka. Borac za nacionalno i političko oslobođenje, član Srpske kraljevske akademije i dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu (1890-98), urednik nekoliko časopisa, napoznatiji je kao dječiji pjesnik i autor elegičnih ličnih ispovijesti (“Đulići”, “Đulići uveoci”).

1929 – Umro je francuski državnik Žorž Benžamin Klemanso (Georges Benjamin Clemenceau), premijer od 1906. do 1909. i od 1917. do 1920, kada se povukao iz političkog života. Zbog žustrine kojom je djelovao u parlamentu kao opozicija dobio je nadimak “Tigar”. U vreme Drajfusove afere objavio je 1898. u svom listu “L’ Oror” (L’ Aurore) znamenito Zolino pismo predsjedniku Republike “Optužujem”. Jedan je od tvoraca Antante i predsjedavajući mirovne konferencije u Versaju 1919.

Tehnički pregled – vaš „Euro petrol oil“!

1941 – Počela je njemačka ofanziva na grad Užice u Drugom svjetskom ratu. Odstupnicu glavnog dijela partizanskih snaga činio je Radnički bataljon. Nijemci su zauzeli grad krajem novembra, a tokom borbi na Kadinjači, 14 kilometara zapadno od Užica, poginulo je 180 branilaca grada.

1957 – U Meksiko Sitiju umro je čuveni meksički slikar i komunistički aktivista Dijego Rivera (Diego). Proslavio se monumentalnim muralima u javnim ustanovama u Meksiku (124 freske u palati Ministarstva prosvjete) i u SAD.

1963 – Dva dana poslije atentata u Dalasu na predsjednika SAD Džona Kenedija, Džek Rubi je u policijskoj stanici ubio iz revolvera Lija Harvija Osvalda, koji je bio osumnjičen za atentat.

1974 – Predsjednik SAD Džerald Ford i sovjetski lider Leonid Brežnjev postigli su u Vladivostoku privremeni sporazum o ograničenju ofanzivnog strateškog nuklearnog oružja.

1976 – U zemljotresu koji je razorio grad Muradije i stotine sela na istoku Turske poginulo je oko 5.300 ljudi, a 50.000 je ostalo bez domova.

Auto centar „IN“ Vlasenica

1989 – Pod pritiskom masovnih demonstracija u Pragu, kompletno rukovodstvo Komunističke partije Čehoslovačke podnijelo je ostavke, uključujući i generalnog sekretara Miloša Jakeša. Na mjesto generalnog sekretara partije došao je Karol Urbanek.

1992 – Na jugu Kine srušio se putnički avion “Boing 737”. U najtežoj nesreći u istoriji kineskog vazduhoplovstva, poginula je 141 osoba – svi putnici i članovi posade.

Tehnički pregled – vaš Euro petrol oil!

1995 – Irci su na referendumu tijesnom većinom (50,28 odsto) izglasali legalizaciju razvoda braka.

1998 – Predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević smijenio je načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije general-pukovnika Momčila Perišića.

1998 – General Emil Lahud, prvi predsjednik Libana poslije okončanja 15-godišnjeg građanskog rata u toj bliskoistočnoj zemlji, preuzeo je dužnost šefa države.

Vaš Shooter!

2000 – Oko 900.000 ljudi protestovalo je na ulicama Barselone zbog terorističkih akcija baskijske separatističke organizacije ETA. Na čelu protestne kolone bili su španski premijer Hose Maria Aznar (Asnar) i drugi visoki državni i politički zvaničnici.

2000 – Jugoslovenski predsjednik Vojislav Koštunica doputovao je u Zagreb na Samit na vrhu država jugoistočne Evrope i EU. To je prva posjeta srpskog zvaničnika Hrvatskoj od raspada bivše Jugoslavije.

2003 – Vrhovni sud u Glazgovu osudio je na 27 godina zatvora libijskog obavještajca Abdela Baseta Ali al-Megrahija, koji je 2001. proglašen krivim za učešće u rušenju Pan Am-ovog aviona na letu broj 103 iznad jezera Lokerbi u Škotskoj 1998. godine.

2004 – Predsjednik Francuske Žak Širak doputovao je u prvu zvaničnu posetu Libiji od kada je ta država 1951. stekla nezavisnost.

2005 – Umro je Pat Morita, japansko-američki glumac, poznat po svojoj ulozi u filmu “Karate kid”.

2006 – Umrla je američka glumica, pozorišna i filmska scenaristkinja Beti Komden legenda Brodveja koja je napisala brojne hit pozorišne i filmske mjuzikle (“Pjevanje na kiši).

2011 – Umro je poznati fotograf Ivo Eterović, dobitnik oko 200 priznanja, među kojima i posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije. Bio je i lični fotograf Josipa Broza Tita.

Vaš Shooter!

2013 – U selu Šajkaš počela gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji, duga 421 kilometar i vrijedna 1,9 milijardi evra.

2015 – Zbog incidenta na tursko-sirijskoj granici kada je ruski avion Su-24 oborio tursku letjelicu F-16, došlo je do zategnutih rusko-turskih odnosa. Turska je tvrdila da je ruski avion ušao u njen vazdušni prostor, a Rusko ministarstvo odbrane da je oboreni avion letio isključivo u sirijskom vazdušnom prostoru.

2017 – U napadu ekstremista na džamiju u sjevernoj provinciji na egipatskom Sinajskom poluostrvu poginulo je 305 osoba.

2018 – Na protestima pokreta “Žuti prsluci” u Parizu koji su u aveniji Jelisejskih polja postavili barikade i sukobili se sa policijom, zbog nasilja je privedeno 130 osoba. Pripadnici ovog pokreta protestvovali su zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

(Agencije)

FOTO: J.J. Zmaj