Danas je Mratindan, ništa ne pozajmljujte i saznajte kakva će biti zima

ZANIMLJIVOSTI

Danas je Mratindan, ništa ne pozajmljujte i saznajte kakva će biti zima

 

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.

Stefan Dečanski, jedna je od najtragičnijih ličnosti u lozi Nemanjića. Između dvojice silnika, oca Milutina i sina Dušana, proveo je djetinjstvo kao talac na dvoru kana Nogaja.

Kao mlad čovjek oslijepljen je, vjerovatno po naređenju oca, i poslat u zatvor u Carigradu.

Prema crkvenom učenju, poslije pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu koji je odmah potom iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najljepših građevina vizantijske umjetnosti i srednjovjekovne arhitekture na našem tlu.

Auto centar „IN“ Vlasenica
➡️➡️205/55 R16❗❗
🌡❄❄❄❄❄❄❄
92 km.🤝

Darovao je i veliku ikonu Bazilici Svetog Nikole u Bariju. Kao žrtva dvorskih spletki, ubijen je 1336. godine, a pretpostavlja se da je to učinio njegov sin.

Svetog Stefana Dečanskog mnoge porodice u Srbiji slave kao krsnu slavu, u narodu poznatiju kao Mratindan. Ime je dobila po Svetom Martinu koji se nekada proslavljao na ovaj dan.

Crkvenom odlukom na ovaj dan premještena je slava posvećena srpskom kralju. Zavjetni je dan svih koji boluju od očnih bolesti. 

Vaš Shooter!

U narodu se i danas čuje izreka: Sveti Mrata, snijeg na vrata, kojom je označen početak hladnog i snježnog perioda godine. Vjeruje se da se na Mratindan predskazuje kakva će zima biti. Ako je dan maglovit zima će biti promjenljiva, a ako je vedar i sunčan, biće mraza.

Prema narodnom vjerovanju Sveti Mrata je zaštitnik vukova i danas ih saziva i određuje koliko ovaca kojem domaćinu smiju da pojedi tokom zime pa se na današnji dan ovce i stoka ne izvode iz torova i štala.

Vaš BP Diskont!

Na Mratindan ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna niti se šta pere, a ne rade ni obućari i krojači.

U nekim krajevima Srbije domaćin preuzima sve kućne poslove na sebe kako bi porodica imala dobru godinu. Ako odbije da to uradi godina će im biti loša.

(Izvor: rts.rs)