Vlasenica: Podržane još dvije korisnice u okviru projekta „Osnaživanje poljoprivrednih, preduzetničkih i uslužnih preduzeća pod vođstvom žena“

VLASENICA

Vlasenica: Podržane još dvije korisnice u okviru projekta „Osnaživanje poljoprivrednih, preduzetničkih i uslužnih preduzeća pod vođstvom žena“

Dvije žene iz Vlasenice podržane su u okviru projekta „Osnaživanje poljoprivrednih, preduzetničkih i uslužnih preduzeća pod vođstvom žena“, koje u ovoj opštini sprovode Udruženje za razvoj i afirmaciju društva „NODAS“ i lokalna uprava.

Projekt-menadžer „NODAS-a“ Bekir Omerbašić rekao je da je jedna korisnica podržana nabavkom motokultivatora, dok je druga korisnica dobila mašine za šivenje, te da je kroz projekat do sada prošlo 25 žena.

➡️Uz registraciju vozila, montiranje i balansiranje guma gratis❗❗
#BRČKO_GAS & #AUTO_CENTAR_IN

 – Ovo nije konačan broj, mi planiramo da finansiramo još nekoliko žena koje se bave uslužnom i zanatskom djelatnošću. Pojedinačni grant po korisnici je 3.000 evra, s tim da svaka od njih učestvuje sa 15 odsto vlastitih sredstava – izjavio je Omerbašić.

Majstor krojačkog zanata Loredana Đokić u vlastitoj krojačkoj radnji u Vlasenici stvara neobične kreacije za koje su joj potrebne i razne vrste mašina, koje imaju više funkcija, i koje će joj pomoći da posao uradi profesionalno.

Vaš BP Diskont!

 – Bez alata, nema ni zanata. Ja sam se školovala za ovaj posao, koji nije lak, ako nemate dobre mašine ne možete ni napredovati. Imam u radnji `Overlovku` sa jednom iglom, imam šteparicu, koja je dotrajala i ovo sa “NODAS-om” mi mnogo znači – izjavila je Đokićeva.

Ona je dobila tri mašine koje imaju više funkcija i uz pomoć kojih će moći da obrađuje teže materijale.

 – Moj cilj je da proširim proizvodnju i, možda, jednoga dana da imam vlastitu liniju za proizvodnju dječije garderobe. Uvijek sam željela da imam vlastitu firmu i da radim neke neobične kreacije, a za to su mi potrebne još dvije-tri mašine – izjavila je Đokićeva.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Кraljević ranije je izjavio da će u razvoj ženskog preduzetništva putem ovog projekta biti uloženo oko 96.000 evra, a opština Vlasenica izdvojiće 33.000 evra.

Кroz ovaj projekat podržano je i Udruženje žena „Podrinje“ Vlasenica koje je dobilo mašinu za cijeđenje voća i povrća i mašinu za sušenje bilja.

Do kraja projekta „NODAS“ će pokušati da brendira bar jedan njihov proizvod i da ga plasira na lokalna, ali i veća tržišta.

Auto centar „IN“ Vlasenica

Vrijednost cjelokupnog projekta „Osnaživanje poljoprivrednih, preduzetničkih i uslužnih preduzeća pod vođstvom žena“, koji se osim u opštini Vlasenica, realizuje i u opštinama Кonjic i Кladanj iznosi 440.000 evra.

Projekat traje do kraja januara 2021. godine.

(Izvor: opstinavlasenica.org)