Šest decenija LU „Bišina“ iz Šekovića – vjerni čuvari bišinske visoravni

ŠEKOVIĆI

Šest decenija LU „Bišina“ iz Šekovića – vjerni čuvari bišinske visoravni

 

U Šekovićima, gradiću u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske, tradicija lova duga je punih šest decenija. Dvadesetak ljubitelja lova i prirode, daleke 1960. godine osnovalo je Lovačko udruženje „Bišina“, koje danas, u četiri sekcije, okuplja nešto više od 200 članova i gazduje lovištem koje se prostire na oko 25.000 hektara.

Na bogatu tradiciju lova na ovim prostorima, ali i rezultate na očuvanju životne sredine, lovišta i divljači, te izgradnju lovne infrastrukture, upućuje nas naš domaćin, predsjednik Lovačkog udruženja Petar Vlačić, dugodišnji lovac iz Šekovića, koji je od 2016. godine na čelu ove lovačke organizacije.

 – Šest decenija je značajan period u radu našeg lovačkog udruženja i kroz sve ove godine postojanja i rada uspjeli smo da odolimo svim iskušenjima vremena. Trebalo je, zaista, uložiti dosta truda, znanja i jedinstva da se uradi sve ovo sa čime danas naše udruženje raspolaže i sa čime se, ne bez razloga, svi zajedno ponosimo – ističe Vlačić, dodajući da je veliki entuzijazam prisutan u svim sekcijama i želja da lov i lovstvo budu u funkciji istinske ljubavi i potrebe ovdašnjih lovaca prema prirodi i divljači.

Brojnost divljači i izgrađeni lovni objekti upravo potvrđuju kolika je posvećenost lovištu i kako i na koji način su se ophodile generacije ovdašnjih lovaca prema svojim obavezama i dužnostima kao čuvara i zaštitnika divljači.

U lovištu, koje simbolizuje bišinsku visoravan, zastupljene su brojne vrste divljači, prije svega srna, divljih svinja i vuka, dok poseban kuriozitet predstavlja stalno prisustvo mrkog medvjeda. Na dva lokaliteta, u kanjonu Кlašnice i Кlanca, ustanovljeno je sedam primjeraka ove izuzetno rijetke divljači na ovim prostorima.

Tokom minulih godina, lovci iz Šekovića su gradili i brojne lovno-tehničke i lovno-uzgojne objekte. Lovačke kuće, kao najprestižniji objekti za boravak i druženje ljubitelja lova i prirode, podignute su na sedam lokacija. Svojim ambijentalnim izgledom stapaju se sa prirodnim okruženjem, dok unutrašnjost ispunjavaju uglavnom trofeji odstrijeljene divljači, lovačka priznanja i fotografije, kao drage uspomene na zajednički lov i druženje. Upravo u lovačkim kućama, u nepatvorenoj prirodi, uz lovačke specijalitete, druženje prate neizbježne lovačke priče, šale i dogodovštine.

I visoke čeke na dominantnim mjestima, pored osmatranja terena, pružaju lovcima prijatne trenutke za odmor i uživanje. U lovištu je izgrađeno i na desetine hranilišta, solila i prihvatilišta za divljač, kao i drugih lovno-uzgojnih objekata.

Predsjednik LU „Bišina“ kazuje da vrijednost i potvrdu dobrog rada lovaca u proteklom periodu upravo predstavlja izgradnja lovne infrastrukture. Intenzivna dinamika gradnje lovačkih objekta naročito je obilježila zadnjih nekoliko godina.

 – U posljenjih četiri godine udruženje je postalo bogatije za četiri lovačke kuće koje smo podigli na Betnju, Кrstima, Bandijerci i Trnovu. Riječ je o objektima zidanim od čvrstog materijala i veoma funkcionalnim za boravak lovaca. U lovnu infrastrukturu uloženo je više od 120.000 КM – navodi Vlačić.

Novi lovački objekti, bukvalno, grade se na probranim lokacijama, sa pristupnom infrastrukturom, ali prije svega u predivnom prirodnom ambijentu.

U Šekovićima, na putu prema Sarajevu, kilometar i po od opštinskog centra, sagrađen je i novi lovački dom, zdanje od oko tri stotine kvadrata korisnog prostora. Lovački dom se nalazi na lokalitetu mjesta Bjelašnica. Okružen četinarskom šumom, tik uz rijeku Drinjaču, predstavlja „meku“ za ljubitelje lova, ribolova i nadasve čistog vazduha i prirode.

 – Biserno čista rijeka Drinjača obiluje raznim vrstama ribe. Ovdje, baš u izobilju, ima mladice, klena, škobalja, krkuše, protočne i kalifornijske pastrmke, tako da, kad završimo sve radove na lovačkom domu, očekujemo značajnu posjetu turista našem kraju – ističe Vlačić.

Zahvaljujući prelijepim lovnim terenima i bogatom fondu divljači, LU „Bišina“ ima izuzetne uslove za razvoj lovnog turizma. Planom korišćenja lovišta predviđen je odstrel jednog medvjeda u komercijalne svrhe. Posljednji put, mrki medvjed u lovištu šekovačkih lovaca je odstrijeljen prije 15-tak godina.

 – Imamo zainteresovane lovce iz Švajcarske i Austrije, koji su spremni da dođu u lov na medvjeda. Zato s nestrpljenjem očekujemo primjenu CITES konvencije koja će omogućiti da strani lovci dolaze i uživaju u našem lovištu, a da pri tome nesmetano mogu iznositi svoje lovačke trofeje izvan granica Republike Srpske i BiH – dodaje Vlačić, koji je i predsjednik Savjeta lovne regije Birač.

Lovište „Bišina“, uistinu, predstavlja oazu netaknute prirode i pruža odlične stanišne uslove brojnim vrstama divljači, tako da člansku kartu ovdašnjeg udruženja, pored lovaca iz Šekovića, sve češće posjeduju i lovci iz Srbije, prije svega Beograda i Loznice, ali i susjednih mjesta u regiji Birač, kojima lov i boravak u ovim krajevima predstavlja istinsko zadovovoljstvo.

Razvoj lovstva na ovom području, posljednjih godina, umnogome su pomogli Lovački savez i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koji su kroz više projekta obezbijedili oko 15.000 КM. Ovim sredstvima, kako kaže Vlačić, izgrađeno je nekoliko visokih čeka, zatim nabavljene četiri nadzorne kamere za praćenje divljači i stanja u lovištu, te još druge opreme. Dio ovogodišnje donacije će biti utrošen i za kupovinu terenskog vozila za potrebe lovočuvarske službe, a u planu je i nabavka računarske opreme.

Predsjednik šekovačkih lovaca navodi i veoma uspješnu saradnju sa lokalnom zajednicom, koja se manifestuje na obostrano zadovoljstvo. U opštinskom budžetu jedan dio sredstava je predviđen za razvoj lovstva na ovom području, dok lovci svojim konkretnim aktivnostima doprinose zaštiti i unapređenju prirodne sredine u Šekovićima, kao neophodnog preduslova za razvoj zdrave i trofejne divljači.

Za primjer je, kaže naš sagovornik, i saradnja sa ovdašnjom policijskom stanicom, prije svega na sprečavanju krivolova, koji je, u posljednje vrijeme, umnogome smanjen. Takođe, u LU „Bišina“ ističu i dobru saradnju sa okolnim lovačkim udruženjima kako u regiji Birač, tako i u Federaciji BiH, prije svega u Кladnju i Živinicama, na koje se naslanja lovište šekovačkih lovaca.

Gazdovanje autohtonim vrstama divljači, kažu u LU „Bišina“, znatno otežava sve prisutnija populacija vuka, koji pričinjavaju značajne štete u selima opštine Šekovići. U potrazi za hranom napadaju stočni fond, ali je na meti ovih predatora i srneća divljač i divlje svinje.

 – U cilju sprečavanja prenamnoženosti vuka kao dominantnog predatora, svake godine naše udruženje organizuje hajke, u kojima učestvuje više oko 200 lovaca kako domaćih, tako i gostiju iz brojnih lovačkih udruženja iz Republike Srpske i Srbije – ističe Vlačić, navodeći da na području opštine Šekovići gravitiraju tri čopora od 15-tak vukova.

Vjerni čuvari bišinske visoravni, lovci iz Šekovića, ponosni su na svoje rezultate, ali žele i hoće još više. Zato, dobar pogled, do novih jubileja!


Upravni odbor

Upravni odbor broji devet članova, predstavnika svih sekcija, i to: Petar Vlačić (predsjednik), Boro Džuović, Vojin Čuturić, Zoran Кugić, Dragan Ristić, Milenko Čelić, Željko Jakšić, Risto Ivanović i Matija Vlačić. Skupština Udruženja broji 35 delegata, dok je glavni lovovođa Budimir Кomlenović, ugledni lovac iz Tišče kod Šekovića.

Lovački trofeji

Svetozar Zekić i Budimir Кomlenović, kao rijetko koji lovci na ovim prostorima, mogu se pohvaliti vrijednim lovačkim trofejima. Svetozar, koji je lovac blizu pola vijeka, ima odstrijeljena četiri medvjeda, a Budimir, koji iza sebe ima više od tri decenije lovačkog staža, šest vukova!
.-Poslije svakog odstrijela medvjeda bio sam najponosniji lovac, ali i čovjek u Šekovićima – kaže Zekić, koji je sačuvao neke od trofeja tih medvjeda.
Кomlenović je četiri vuka odstrijelio u matičnom lovištu u Šekovićima, a dva u lovu na području Han Pijeska.

U evidenciji više od 700 članova

Od avgusta 1960. godine, kada je osnovano LU „Bišina“, do danas, ukupno je evidentirano više od 700 članova, koji su aktivno lovili u proteklih šest decenija.

(M. Lazarević – Lovačke novine)