Počinje serološko testiranje stanovništva Srpske

REGION

Počinje serološko testiranje stanovništva Srpske

 

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci danas će u naseljima Starčevica i Petrićevac početi serološko testiranje stanovništva, izjavio je dekan ovog fakulteta Ranko Škrbić.

– Porodični ljekari nasumično biraju lica za testiranje. Nakon telefonskog poziva, pristanak na testiranje je dobrovoljan za lica koja žele da znaju da li imaju antitijela na virus korona – rekao je Škrbić za RTRS.

Škrbić je istakao da je ovo projekat Medicinskog fakulteta u Foči i Medicinskog fakulteta u Banjaluci, uz saradnju sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, te podršku i koordinaciju Svjetske zdravstvene organizacije.

– U međuvremenu smo sredstvima Vlade Republike Srpske kupili uređaje i dodatnu opremu za serološka ispitivanja, i za Foču i za Banjaluku, dok su kolege iz SZO obezbijedile dovoljan broj seroloških kitova neophodnih za analitiku – rekao je Škrbić.

➡️Uz registraciju vozila, montiranje i balansiranje guma gratis❗❗
#BRČKO_GAS & #AUTO_CENTAR_IN

Istaka je da je već urađeno 150 testiranja zaposlenih na Medicinskom fakultetu, kao i studenata.

– Možemo reći da imamo i prve rezultate, koji su nekada očekivani, a nekada ne, i koji pokazuju da su neka lica imala kontakte, međutim, ne znaju da su bila zaražena. Svakako, lica bez simptoma su najinteresantnija za ispitivanje – izjavio je Škrbić.

Vaš Shooter!

(Izvor: rtrs.tv)