Putne saobraćajnice u regiji Birač redovno uzimaju svoj danak i kad su u pitanju divlje životinje

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Putne saobraćajnice u regiji Birač redovno uzimaju svoj danak i kad su u pitanju divlje životinje

 

Putne saobraćajnice u regiji Birač redovno uzimaju danak i kad je u pitanju divljač. Ovdašnji lovci, iz osam lovačkih udruženja, sve češće su svjedoci da im divljač, posebno ona najplemenitija i koje ima najmanje u lovištima, nestaje na način na koji oni, zasad, ne mogu uticati. Riječ je, zapravo, da usljed brze vožnje, pod točkovima putničkih i teretnih vozila na magistralnim i regionalnim saobraćajnicama, završava srneća divljač, zečija populacija, ali i divlje svinje i lisice.

Uprkos znakovima upozorenja na pojedinim dionicama, divljač najčešće strada pod okriljem noći, tako da su vinovnici van domašaja zakona i snošenja bilo kakve odgovornosti.

U LU „Vukovi sa Drine“ iz Zvornika, koje gazduje lovnom površinom od oko 23.000 hektara, kažu da se sve češće događaju saobraćajne nezgode u kojima stradaju divlje životinje.

Кako nam je rekao glavni lovočuvar Milomir Alempić, naleti vozila na divljač najizraženiji su na dionici saobraćajnice Кarakaj-Tuzla, u predjelu Crnog Vrha, i magistralnom putu Zvornik-Vlasenica, na dijelu od Jošanice do Drinjače.

– U našem lovačkom udruženju štete na divljači su najčešće u saobraćaju – govori Alempić.

On kaže da je samo u toku ove godine na putnim pravcima stradalo osam grla srneće divljači, dvije vidre, te nekoliko zečeva i fazana, dodajući da se često na ovdašnjim drumovima mogu vidjeti i mrtve lisice. U svom, skoro dvije decenije dugom lovočuvarskom stažu, Alempić se, kaže, nagledao raznih prizora stradanja divljači. Objašnjava da na putnim pravcima nisu postavljeni adekvatni prelazi za dnevnu migraciju divljači koja pokušava da se kreće svojim prirodnim stazama zbog čega nerijetko završava pod točkovima vozila.

 – Divljač najčešće strada u ranim jutarnjim satima, pred zoru, u potrazi za hranom – navodi Alempić.

To je posebno izraženo u zimskom periodu kada, prije svega, srneća divljač silazi na putne pravce kako bi, u nedostaku hrane, pored ostalog, koristila i so sa asfaltne podloge. U takvim situacijama nerijetko postane i žrtva kretanja vozila i nesavjesnih vozača.

U LU „Vukovi sa Drine“ kažu da teško dolaze do vinovnika ovih saobraćajnih nezgoda, te zbog toga izostaje i naplata naknade štete. Кritična dionica kad je u pitanju stradanje divljači na ovom području je i od Zvornika do Pilice, na magistralnom putu za Bijeljinu, posebno u predjelu Debele Međe, tik uz rijeku Drinu, u dijelu lovišta kojim gazduje LU „Soko“ iz Кozluka.

 – Svake godine imamo u saobraćaju štete na divljači. Srne su najčešće na meti vozila, kako odrasla grla, tako i njihova mladunčad – navode u „Sokolu“, dodajući da su zabilježeni slučajevi stradanja i druge divljači, koja završi pod točkovima automobila i kamiona.

Кako kažu, lovačko udruženje će se angažovati da se na kritičnim dionicama postave znakovi upozorenja na kojima dolazi do intenzivnijeg kretanja divljači. Takođe skreću pažnju i na prisustvo poljoprivredne mehanizacije na poljima u priobalju Drine, kada je u punom jeku reprodukcija divljači.

 – Nažalost, naši lovci su svjedoci unakaženih i povrijeđenih lanadi, mladih zečeva, fazanskih pilića i koka. Naši su stalni apeli na potpunu opreznost, naročito tokom žetvenih radova i kosidbe livada, kako bi se izbjeglo ili bar umanjilo ugrožavanje divljači – ističu u kozlučkom „Sokolu“.

Gubitak fonda divljači na putnim saobraćajnicama prisutan je i u LU „Srndać“ iz Osmaka.Tokom prošle godine, kako nam je rekao predsjednik ovog udruženja Dragiša Bojković, u saobraćaju su stradala četiri grla srneće divljači i jedna divlja svinja, dok su ove godine dva grla srneće divljači žrtve na javnim saobraćajnicama.

– Mi smo nedavno imali slučaj da nam u saobraćaju, na magistralnom putu Zvornik-Tuzla, u naselju Caparde, strada srna. Policija je zaustavila počinioca ove nezgode, sačinila zapisnik, tako da, nakon okončanja postupka, očekujemo naplatu štete – kazuje Bojković.

Očigledno, naleti na divljač nisu rijetkost na putevima u regiji Birač, što potvrđuju i iz Policijske uprave Zvornik.

 – Policijska uprava Zvornik je evidentirala određen broj prijava saobraćajnih nezgoda u kojima su stradale divlje životinje, naročito u zimskom periodu, tokom noći i u uslovima smanjene vidljivosti – kaže portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar.

Policijski službenici su, navodi Bobar, postupali po svim prijavljenim saobraćajnim nezgodama i preduzimali sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju dokumentovanja takvih događaja.

 – Policijska uprava Zvornik ovom prilikom apeluje na sve učesnike u saobraćaju da voze krajnje oprezno, da vožnju prilagode uslovima i stanju puta, da poštuju saobraćajne znakove, naročito one koji se odnose na upozorenja da se na tim dionicama mogu naći divlje životinje, kako bi spriječili neželjene posljedice koje mogu nastati usljed takvih saobraćajnih nezgoda – ističe Miljan Bobar.

Stradaju i lovački psi

Pored divljači, usljed brže vožnje, na ovdašnjim saobraćajnicama, sve češće stradaju i lovački psi. Tako je lovac Nazif Hodžić iz zvorničkog sela Glumina, ostao bez svog ljubimca, oštrodlakog istrijanera Berija za koga je bio posebno vezan.

– Imao je nesreću da strada pod točkovima jednog putničkog vozila, pošto je istrčao na magistralni put Zvornik-Tuzla, ovdje pored kuće u Glumini. Za takvog psa, vjerujte, bio sam spreman dati automobil – rekao nam je nedavno Hodžić.

(M. Lazarević – Lovačke novine)