Danas su Sveti Vračevi

REGION

Danas su Sveti Vračevi

 

Srpska pravoslavna crkva obilježava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljekarske profesije.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ne tražeći za uzvrat ništa radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

➡️Uz registraciju vozila, montiranje i balansiranje guma gratis❗❗
#BRČKO_GAS & #AUTO_CENTAR_IN

 – Sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali su dobrim djelima, pa dobiše od Boga dar iscjeljenja i darovaše zdravlje i dušama i tijelima liječeći svaku slabost i svaku nemoć – zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma ljuto zamjerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata.

Svetitelji su, ipak, sahranjeni jedan pored drugoga u mjestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odjeći, s kovčežićima u kojima su nosili lijekove.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

(Izvor: rts.rs)