Slovenija uvodi nove drastične mjere – za svadbe će biti potrebna dozvola Ministarstva rada

REGION

Slovenija uvodi nove drastične mjere – za svadbe će biti potrebna dozvola Ministarstva rada

 

Slovenija će uvesti nove, strože mjere koje će biti na snazi iduće dvije sedmice kako bi spriječila povećanje broja zaraženih od virusa korona, piše Tanjug, a prenosi RTRS.

Kao jedna od mjera biće privremeno ukidanje javnog saobraćaja, a sve prodavnice, osim onih koje prodaju hranu, biće zatvorene, navodi agencija STA.

Škole i vrtići ostaju zatvoreni. Sva okupljanja, osim članova istog domaćinstva, biće potpuno zabranjena.

Za svadbe će biti potrebna dozvola Ministarstva rada.

Neke od tih mjera stupaju na snagu sutra, prije svega ona kojom se zabranjuje okupljanje. Ostale će biti proglašene u subotu ili ponedjeljak, saopšteno je danas.

Promjene se uvode i na granici. Od 16. novembra ulazak u Sloveniju bez karantina više neće biti moguć vlasnicima nekretnina u susjednoj državi, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Takođe, više neće biti moguće posjećivati članove porodice na 72 časa van šengenskog područja.

Sve već proglašene mjere ostaju na snazi iduće dvije nedjelje – policijski čas u noćnim časovima, zabrana izlaska iz opština stalnog prebivališta, osim izuzetaka, kao što su odlazak na posao i slične obaveze, što će policijske kontrole provjeravati uvidom u dokumente kojima se to dokazuje.

Ministar zdravlja Slovenije Tomaž Gantar rekao je da vjeruje da povratak normalnom životu nije moguć bez uvođenja novih mjera.

Nove mjere vraćaju Sloveniju na strog nivo karantina koji je bio na snazi proljetos, kada je sve, sem prodavnica hrane, bilo zatvoreno, ukinut javni prevoz, a nastava se odvijala onlajn.

U Sloveniji je od posljednjeg presjeka zabilježeno 1.925 novih slučajeva virusa korona i rekordan broj umrlih u jednom danu – 41.

(Izvor: rtrs.tv)