Bescarinska zona prilika za razvoj Bratunca i regije

BRATUNAC

Bescarinska zona prilika za razvoj Bratunca i regije

 

U Bratuncu bi izgradnja bescarinske, slobodne zone pozitivno uticala na razvoj regije Birač, BiH, ali i Srbije i smanjila bi nezaposlenost.

Aktuelni načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović kaže da su već dobili usmenu podršku rukovodstava Republike Srpske i Srbije za izgradnju slobodne zone i ostvarili su kontakte sa gradom Pirotom koji ima najuspješniju bescarinsku zonu u Srbiji.

 – Radimo po ugledu na Pirot gdje imaju godišnji promet oko 1,2 milijardi evra i 14.000 zaposlenih, tako da svi nezaposleni u narednom periodu mogu očekivati nova radna mjesta i deficit sa radnom snagom – kaže Mlađenović i dodaje da će otvaranjem slobodne zone biti deficitarna radna snaga, ne samo iz ove opštine, već i susjednih, Srebrenice i Ljubovije.

Slobodna zona će nakon otvaranja mosta i carinskog terminala biti novi projekat ove opštine, a posebno će dobiti na značaju sa završetkom započete izgradnje auto-puta Lajkovac-Osečina, probijanja tunela i izgradnje moderne saobraćajnice prema Ljuboviji i mostu „Bratoljub“.

 – Gradiće se i bescarinska, slobodna zona koja će biti prva u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH imamo četiri manje slobodne zone i velike su šanse da ova u Bratuncu bude međunarodnog tipa. Opština Bratunac izdvojila je 2,5 miliona KM i kupiće zemlju površine 250.370 metara kvadratnih. Urađen je i regulacioni plan, a dogovoreno je da će bescarinsku zonu finansirati Republika Srbija, što je oko 100 miliona KM – ističe Mlađenović.

Vaš Shooter!

On kaže da je u toku projektovanje zaobilaznice koja će riješiti probleme saobraćaja, posebno otvaranjem graničnog prelaza, mosta, ali i izgradnjom bescarinske zone. Ovim će doći i do širenja gradskog dijela opštine čime se planira graditi urbani gradski dio.

Veliki projekti u Bratuncu

Ovo je velika godina za Bratunac koji redovno servisira sva potraživanja i nikome ne duguje, a na računu ima 400.000 KM za kapitalne projekte.

➡️Uz registraciju vozila, montiranje i balansiranje guma gratis❗❗
#BRČKO_GAS & #AUTO_CENTAR_IN

 – Prije 19 godina, 2001. budžet opštine Bratunac iznosio je 900.000 KM, opština je bila prezadužena, kasnila je isplata osam plata, a dvije i po godine kasnilo se sa isplatom doprinosa za radnike – rekao je Mlađenović i dodao da je danas situacija daleko bolja.

 – Od 1926. godine napravljen je stari most, nakon toga Dom zdravlja, zgrada opštine, Dom kulture i to je sve bilo od značajnih projekata u nekih 50-60 godina. Mi smo u posljednjih pet godina uspjeli sve to da završimo, i uradimo mnogo više – objašnjava Mlađenović.

Mlađenović ističe da je niz pozitivnih primjera u ovoj lokalnoj zajednici među kojima je i rekonstrukcia gradskog vodova koja je koštala 5,2 miliona KM čime je kapacitet udvostručen, a troškovi struje smanjeni sa 13.000 na 3.000 KM.

(Izvor: esrebrenica.ba)