Zatvaranje OHR-a na dnevnom redu PIK-a

REGION

Zatvaranje OHR-a na dnevnom redu PIK-a

 

Pitanje zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH biće stavljeno na dnevni red na predstojećoj sjednici Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira početkom decembra, potvrđeno je u ambasadi Ruske Federacije za RTRS. Zatvaranje OHR-a aktuelizovao je ruski ambasdador u UN-u Vasilij Nebenzja, reagujući na brutalne optužbe Valentina Incka protiv Srpske.

ako se mislilo da su ostaci kolonijalne uprave odavno srušeni, međunarodni protektorat u BiH, “presvučen” u OHR opstaje na pragu treće decenije 21. vijeka. Neokolonijalnoj politici suprotstavila se Ruska Federacija, inicijativom za preispitivanje ostanka OHR-a, i to na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma.

Vaš Shooter!

– Predlažem partnerima u UO Savjeta za provođenje mira u BiH da na sjednici zakazanoj za 01. i 02. decembre razmotre reviziju uslova i kriterijuma zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH – naglasio je Vasilij Nebenzja, ambasador Ruske Federacije u UN.

Iz američke Ambasade odgovoreno nam je da OHR nikada nije bio predviđen da bude institucija stalnog karaktera, ali da do ispunjenja tzv. 5+2 uslova, o kojima odlučuje visoki predstavnik, BiH ostaje predmetom međunarodne supervizije. Ostale zemlje, članice PIK-a bez odgovora su hoće li pristati na raspravu o zatvaranju OHR-a, mada je iz izjava njihovih predstavnika u Savjetu bezbjednosti jasno da podržavaju Incka koji im ukazano povjerenje, vratio klevetanjem Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vaš Shooter!

– Mislim da je došlo vrijeme da BiH konačno počne da rješava svoje probleme sama bez presudnog spoljnjeg uticaja kao što je do sada činio OHR – istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, ističe da je dobra okolnost što u Ruskoj Federaciji razumiju da na ovaj način BiH ne može da ide naprijed.

Vaš Shooter!

Od uspostavljanja, visoki predstavnici u BiH su nametali zakone, kažnjavali, smjenjivali, kršili ljudska prava. Ne pamti se izjava ijednog administratora iz sarajevskih “Bijelih dvora”, od Petriča do Incka, da su nešto pozitivno rekli o Republici Srpskoj i Srbima.

– Šta treba da radi u 21. vijeku u jednoj demokratskoj zemlji jedan administrator, jedan visoki predstavnik? Zahtjev Ruske Federacije je logičan, hvala im u ime Republike Srpske – poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Vaš Shooter!

Zahvalnost Rusiji Srpska duguje i zbog togšto je vetom spriječila usvajanje Rezolucije o Srebrenici i što posljednjih godina redovno omogućava da se čuje i glas Republike Srpske na Ist Riveru, kroz Izvještaj o stanju u BiH koji priprema Vlada Srpske.

– Moram vam reći da se naši izvještaji čitaju jer kada nam dođu u posjetu svi ti zvaničnici vidite iz njihovih izjava da oni prepričavaju ono što smo mi napisali – dodao je Višković.

Vaš Shooter!

Dva specijalna predstavnika u BiH, ponašaju se po onoj narodnoj, jedan u klin, a drugi u ploču. Valentin Incko u Izvještaju SB UN snažno se zalaže za ostanak stranih sudija u Ustavnom sudu, vojne misije Altea, međunarodnog prisustva, Јohan Satler pak poručuje da članstvo BiH u EU nije kompatibilno sa prenaglašenom ulogom međunarodne zajednice. Kome da vjerujemo?

(Izvor: rtrs.tv)