U Srpskoj od danas test na koronu rade samo oboljeli sa težom kliničkom slikom

REGIJA BIRAČ REGION

U Srpskoj od danas test na koronu rade samo oboljeli sa težom kliničkom slikom

 

U skladu sa našim uputstvom koje će danas biti finalizirano, na korona virus biće testirane osobe koje imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku, naglasio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Objasnio je da je cilj da se održe kapaciteti za testiranje, ali i da se zdravstvenim radnicima pruži prilika da na adekvatan način pregledaju sve one pacijente koji zahtijevaju pregled.

– Juče smo na stručnooperativnom timu razmatrali situaciju u vezi sa dužinom trajanja izolacije i o načinu testiranja u narednom periodu. Očekujemo da danas finaliziramo uputstvo, da bismo od ponedjeljka mogli da krenemo sa njegovom primjenom, što se tiče domova zdravlja. To podrazumijeva da će građani sa blažom kliničkom slikom da ostaju kod kuće, bez testiranja, a u skladu sa procjenom njihovog zdravstvenog stanja – objašnjava Zeljković.

Dodaje da će, na ovaj način, domovima zdravlja, odnosno, primarnom nivou zdravstvene zaštite, biti pruženi dodatni kapaciteti da mogu da pregladaju više pacijenata.

– Oni koji imaju srednju i tešku kliničku sliku zahtijevaju najveći dio pažnje – kaže Zeljković.

Dodaje da testova ima dovoljno, ali da se, u ovom trenutku, mora razmišljati o kapacitetima testiranja.

– Nivo testiranja zadržavamo na visokom nivou, između 1.200 i 1.400, pa čak i do 1.500 na dnevnom nivou, a testove nabavljamo u kontinuitetu.

Eidemiološka situacija u pojedinim lokalnim zajednicama zahtijeva uzimanje mnogo većeg broja uzoraka, pa je pritisak na njihove domove zdravlja mnogo veći nego u nekim drugim. Zato molimo građane za razumijevanje. Zahvaljujemo im se na strpljenju, ali moramo da razmišljamo i o domovima zdravlja. U narednom periodu očekujemo relaksaciju situacije, odnosno, smanjenje redova za testiranje – ističe Zeljković.

(Izvor: srpskainfo.com)

FOTO: Ilustracija, arhiv